"
YUKARI

Etkinlikler

ileri geri

23-25 Eylülde Çoruh Vadisi Kuş Gözlem Festivalinin 4.sü düzenleniyor

Tarih: 23 Eylül 2011
Yer:

Bu yazı Doğa Araştırmaları Derneği’nin tanıtım bülteninden derlenmiştir.

Çoruh Vadisi’nin turizm potansiyelini değerlendirmek ve turizm aktivitelerini geliştirmek amacıyla Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Kültür ve Turizm Bakanlığı ve EFES işbirliğiyle yürütülen ve Doğu Anadolu Turizm Geliştirme Projesi (DATUR) kapsamında düzenlenen Çoruh Vadisi Kuş Gözlem Festivalinin dördüncüsü 23-25 Eylül tarihlerinde Erzurum Uzundere’de gerçekleşecek.


Festivale bu yıl Doğa Araştırmaları Derneği, Anadolu’nu Zirvesinde Kuş Cenneti Projesi ve yerel sivil toplum kuruluşlarından Uzundere Doğa Gençlik ve Spor Kulübü (UDOSK), Uzundere Kadın Emeğini Değerlendirme Derneği (UZKADER) ve Erzurum Turizm Elçileri Derneği (ERTUEL) destek vermektedir.


Coğrafi konumu, jeolojik ve topoğrafik yapısı ve bu yapıların oluşturduğu özellikler, Çoruh Vadisi’ni, yabani bitki ve hayvan türü çeşitliliği bakımından yeryüzünde aynı enlemde bulunan hiçbir kara parçası ile kıyaslanmayacak ölçüde zengin kılmıştır. Aynı zamanda vadinin yeryüzünün en önemli yırtıcı kuş göçünün geçiş yolu olması bölgeyi tüm doğaseverlerin ve kuş gözlemcilerinin ilgi odağı haline getirmiştir. 


Sonbahar göçünde Ağustosun son haftası ile Ekimin ikinci haftası arasında 200000’den fazla yırtıcı kuş Çoruh vadisi üzerinden Anadolu’ya girer ve Anadolu’yu enine katederek kışlamak için Afrika ülkelerine giderler. Ötücü kuşların milyonlarcası da bu rotayı takip ederler. İlkbaharda ise yeniden aynı rotayı izleyerek Avrupa’nın kuzeyine, tekrar üreme alanlarına dönerler. Özellikle sonbahar göçlerinde kuşların vadi üzerinden kalabalık gruplar halinde geçmesi, kuş gözlemcilerine, kuş fotoğrafçılarına ve doğa severlere vadiye hakim tepelerden binlerce kuşu yakın mesafeden gözleme, inceleme, tanıma ve fotoğraf çekme olanağı verir.


Geçmiş yıllarda düzenlenen festivallerde olduğu üzere, Türkiye’nin dört bir yanından kuş gözlemcilerinin, fotoğrafçıların ve doğaseverlerin 23-25 Eylül tarihlerinde akbabalardan kartallara, şahinlerden, delicelere, atmacalara, doğanlara başka hiçbir yerde göremeyecekleri sayı ve çeşitlilikte yırtıcı kuşu ve onlarca değişik türde ötücü kuş türünü görmek ve görüntülemek için Çoruh Vadisi’nde buluşması beklenmektedir.


Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak etkinliğin 3. gününde ilköğretim okulu öğrencileri de aileleriyle birlikte festivale katılacaklar ve Doğa Araştırmaları Derneği uzmanlarının rehberliğinde dürbünlerle, teleskoplarla kuş göçlerini izleyecekler, hem de eğlenecekler.


Festival programına ve başvuru formuna www.coruhvadisi.com ve www.dogaarastirmalari.org adreslerinden ulaşabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu