-
Devamını oku
-
Devamını oku
-
Devamını oku
-
Devamını oku
-
Devamını oku
-
12 Kasım 2010 ntvmsnbc.com
Günlük yaşamdaki her adımımız çevreyi doğrudan etkiliyor. Google'a girip arama yapmak bile karbondioksit salınımına neden oluyor. İşte bu nedenle çevre gönüllüsü Alman bilişimci Kroll, "çevreci" arama motoru geliştirdi.
Deutsche Welle Türkçe'nin bu konudaki haberi şöyle;
Google'a aramak istediğiniz sözcüğü verip enter tuşuna basın... İşte sadece bu küçücük işlemle bile çevreye zararlı karbondioksit gazı salınımına neden olunuyor. Kâr amacı gütmeyen bir danışmanlık şirketi olan CO2-online'da çalışan Sophie Fabricius aynı zamanda da internetteki çevre sorunları konusunda uzmanlaşmış. Google'da arama yaparken çevreye nasıl zarar verildiğini şöyle açıklıyor:
"Arama motorları büyük sanal sunucular üzerinden çalışıyor. Söz konusu sunucular ciddi oranlarlarda elektrik tüketiyor, bu da tabii karbondioksit salımına neden oluyor. Sunucuların çoğu ekolojik elektrikle değil, yüksek miktarda karbondioksit salan fosil enerji kaynaklarıyla çalışıyor.''
İşte tam da bu nedenle 26 yaşındaki Christian Kroll çevre dostu yeni bir arama motoru geliştirdi. Çevreci yeni arama motorunun adı Ecosia. Şimdilik Almanca, İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca dillerinde hizmet veriyor. Ecosia, arama yaparken Yahoo ve Bing gibi sitelerin tekniğini kullanıyor. Bu siteler arama sonuçlarıyla beraber sponsorlarının linklerini, yani reklamlarını da gösteriyorlar. Bu reklamlara tıklandığında ise para kazanmış oluyorlar. İşte Ecosia da aynen böyle para kazanıyor ancak o sitelerden farklı olarak gelirinin beşte dördünü çevrenin korunması için harcıyor. Zaten bilişimci Christian Kroll'un amacı para kazanmaktan çok daha farklı:
"Benim için bu çalışmada önemli olan çok para kazanmak değil. Ancak tabii kamuya yararlı bir iş yapıp hiçbir şey kazanmamak da benim için doğru bir yol değil. Benim en çok ilgilendiğim konu son birkaç yıldır gelişmeye başlayan sosyal işletme düşüncesi. Çünkü bu düşünce pazar ekonomisini, yani kabaca söylersek kapitalizmi sürdürülebilir yapıyor. Böylece, aksi takdirde bağışlar üzerinden çözülebilecek sorunları mevcut sistemde de çözülebilir kılıyor.''
Yağmur oramanlarının korunmasına kaynak
Ecosia gelirlerinin beşte biri şirketin yönetimine ve 5 serbest çalışanına gidiyor. Geri kalanı ise uluslararası çevre örgütü Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın WWF (World Wide Fund For Nature) Brezilya'nın Amazon bölgesindeki yağmur ormanlarını koruma projesine akıyor. Christian Kroll, böylece arama motoru sayesinde üretilen karbondioksitin, atmosferde dengelenmesini sağlamaya çalışıyor. Kroll, ''Yağmur ormanlarının yok edilmesi yüzde 20 gibi büyük oranda karbondioksit emisyonuna sebep oluyor, buna karşı birşeyler yapmak gerektiğini düşündüm'' diyor.Ancak Google gibi rakiplerinin karşısında Ecosia'nın işi hiç kolay değil. Arama devinin sunduğu imkanlar çok daha geniş kapsamlı. Çünkü Ecosia kullanıcıları doğrudan harita, resim ve video aramaktan feragat etmek durumundalar. Ayrıca bazı konularda da kesin olmayan bilgiler veriyor. Ancak bir yıllık bir geçmişi olan siteyi, şimdiden günde 100 binin üzerinde kullanıcı ziyaret ediyor. Bu kullanıclar sayesinde şirket, Dünya Doğayı Koruma Vakfı'na 130 bin euro kaynak sağlayabilmiş. Ecosia, bu sayıları her gün sitede düzenli olarak da yayınlıyor.
Dünya Doğayı Koruma Vakfı'ndan Brezilya'daki yağmur ormanlarını koruma projesinin yöneticisi Christian Plaep, bu tarz girişimcilikten duyduğu memnuniyeti şöyle dile getiriyor:
"Biz bu işbirliğinden inanılmaz memnunuz. 130 bin euro gerçekten büyük bir rakam. Bu miktar ile bir koruma alanında neler yapılabileceğini bir düşünürseniz... Örneğin bu parayla bilinçli bir marangozluk eğitimi finanse edilebilir, aynı şekilde yerel halkı alternatif gelir kaynaklarına yönlendiren çalışanlar finanse edilebilir. Tabii ki 130 bin euro ile bütün bir koruma alanını finanse etmeniz mümkün değil ama böyle bir çalışmada bu gerçekten kayda değer bir rakam.''
Christian Kroll daha fazla kullanıcıya ulaşabilmek için siteyi geliştirme çalışmalarını sürdürüyor. Sophie Fabricius da Almanya'da bir kişinin yıllık ortalama 12 tona yakın karbondioksit salınımına neden olduğuna işaret ederek, günlük yaşamın pekçok alanında karbondioksit tasarrufunun mümkün olduğunu vurguluyor.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
Devamını oku
-
12 Kasım 2010 Radikal
Çin'in başkenti Pekin'de su sıkıntısını gidermek için kış mevsiminde yağan karın değerlendirilmesi amacıyla yeni bir program hazırlandı.
Pekin Belediyesi Kentsel Yönetim ve Çevre Komisyonu tarafından hazırlanan program, kışın yağan karın toplanarak üç ırmağa taşınmasını öngörüyor.
Global Times gazetesinin haberine göre, Tonghui, Çing ve Liangşui ırmaklarında beş kar toplama merkezi oluşturulacak. Böylece bütün kentten temizlenen mevsim karı eritilerek ırmakların su düzeyleri artırılıp sulama çalışmaları kolaylaştırılacak.
Ünlü Tiananmen Meydanı yakınlarına da iki büyük kar eritme aracı gönderilerek, bu araçların topladığı kar yüksek ısıyla eritilecek. Araçların eritme kapasitesinin saatte 100 ton olduğu belirtildi. Ayrıca kent içinde toplam 210 bin metrekarelik alanda kar eritme çalışmaları yürütülecek.
Geçen yıl 3 Ocakta meydana gelen ve 20 saat süren kar fırtınası, meteorolojik kayıtların tutulmaya başlandığı 1951 yılından beri en yoğun kar yağışı olmuştu. Meteorolojik tahminlere göre karın bu yıl Pekin’de 19 Kasımda yağması bekleniyor.
Bu arada, kar ve buz toplamakla görevli ekiplerin yeni çalışma için hazır olduğu ve ekiplere 1600 adet çok amaçlı araç tahsis edildiği açıklandı. Bu araçların kameralarla donatıldığı ve bunlardan elde edilen verilen Pekin Trafik Yönetim Bürosu tarafından kullanılacağı da kaydedildi.(aa)
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
Devamını oku