YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Aralık 2010

Zehir akan Çorlu Deresi, mahalleninin kabusu oldu

  • 02 Aralık 2010 Milliyet

    Evlerini satıp kaçmak istiyorlar, alıcı bulamıyorlar

    TEKİRDAĞ’ın Çorlu İlçesi’nde yaklaşık 75 bin kişinin yaşadığı Sağlık Mahallesi’nden geçen ve fabrika atıkları nedeniyle simsiyah akan Çorlu Deresi, mahalle sakinlerini canından bezdirdi. Ağır koku yayan dere nedeniyle çok sayıda vatandaş oturduğu evlerini satılığa çıkartarak başka yerlere taşınmaya başladı.

    Çorlu ve Çerkezköy’deki fabrikaların bıraktıkları kimsayal atıklar, Çorlu Deresi’ni zehir deresine dönüştürdü. Kimyasal atıklar nedeniyle simsiyah akan ve kirlilik nedeniyle içinde canlı türü yaşamayan derenin suyundan içe, kedi, köpek ve küçük ve büyükbaş hayvanlar da telef oluyor. Derenin geçtiği 75 bin kişinin yaşadığı Sağlık mahallesi’nde ise vatandaşlar isyan bayrağını çekti. Yıllardar derenin bu şekilde aktığını ve yetkililerin önlem almadığını öne süren vatandaşların çoğu evlerini satılığa çıkarttı ve başka mahallelere kiracı olarak taşındı.

    Sağlık Mahallesi Muhtarı Ali Rıza Akpolat, yıllar önce mahalleye güzellik katan derenin şimdi büyük sıkıntı kaynağı olduğunu belirterek şunları söyledi:

    “Özellikle geceleri dereye bırakılan kimyasal atıkların kokusu nedeniyle mahalleye giremezsiniz. Camları açamıyoruz, bir misafirimiz geldiği zaman, ‘burası neresi, nasıl bir yerde yaşıyorsunuz?’ diyor. Suyun rengine baktığınızda zaten neyin ne olduğunu daha iyi görebiliyorsunuz. Burada nasıl bir yaşam beklenir onu da yetkililere sormak lazım. Muhtarlık olarak bize gelen şikayetleri biz ilgili makamlara iletiyoruz. Daha önceleri bölgede milletvekilleri incelemeler yaptı ama değişen hiçbir şey olmadı.”

    KÖPRÜ TEKLİKE YARATIYOR

    Çorlu Deresi'nin üzerinde bulunan ve Sarılar köyüne bağlantı yolu olarak kullanılan köprünün de her yağmur sonrasında hasar gördüğünü belirten Muhtar Akpolat sözlerini şöyle sürdürdü:

    “Bu yol genelde traktör yolu ve Sarılar köyüne kestirme yol olarak kullanılıyor. Ancak yoğun yağmur yağışı sonrasında köprüde yoğun pislik birikiyor. Bu da su kanalının tıkanmasına neden oluyor, ardından da taşkın meydana geliyor. Bunun sonucunda da yol hasar görüyor ve kullanılamaz hale geliyor. Vatandaşlarımız ise buna rağmen karşıdan karşıya geçmek için bu yolu kullandıklarında büyük tehlike oluşuyor. Bunun bir örneğini geçtiğimiz yıllarda gördük. 19 yaşında bir genç evine su almak için köprüden gittiği sırada dereye düşerek yaşamını yitirdi. Bunun için bu köprü ve yolun, şiddetli yağışlarda hasar görmeyecek şekilde yeniden yapılması gerekiyor”

    EVLER SATILIK ALAN YOK

    30 Yıldır aynı mahallede oturan 58 yaşındaki Yaşar Aydın da, çevresine ağır kokular yayan dere nedeniyle artık evini satıp buralardan gitmek isteğini söyledi. Aydın şöyle konuştu:

    “Buradan artık gitmek istiyoruz. Belediye hiç dere ile ilgilenmedi. Nerede ne kadar çöp ve pislik var ise bunların hepsi buraya atılıyor. Kurban bayramında bütün hayvan pislikleri buraya atıldı. Buranın kokusundan geçilmez hale geldi. Mahalledeki tüm yaşayanların hepsi evlerini satıp gitmek istiyor. Dere nedeniyle çoğu insan hastalıktan şüpheleniyor. Ama burada yaşayan insanlar maalesef kimsenin umurunda değil. Ben de evimi satılığa çıkardım ancak alıcı yok. Zehir akan dereye bir çözüm bulunmasını istiyoruz.”

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu