-
Kadın çalışan oranını yüzde 50’ye çıkarmayı hedefleyen Unilever Türkiye, 2013 yılında Kazandıran Denge isimli eşitlik anlayışını hayata geçirdi. Bu kapsamda uygulanan Esnek Çalışma Projesi ile tüm çalışanlara istedikleri yer ve zamanda çalışarak kariyerlerini ve hayatlarını doğru yönetme şansı veriliyor.
Devamını oku
-
PwC Türkiye, çoğunluğu erkek çalışanlardan oluşan Değerleme Hizmetleri Birimi’nde kadın oranını üç yılda yüzde 50’ye çıkarmayı hedefledi. Üçüncü yılın sonunda kadın oranı yüzde 30 ile hedefin gerisinde kalınca proje bir yıl daha uzatıldı, yüzde 50 hedefinden vazgeçilmedi.
Devamını oku
-
L’Oréal küresel olarak uyguladığı Çeşitlilik Politikası kapsamında, Liderlik Semineri Programı EVE’ye (HAVVA) katılımcı gönderiyor. L’Oréal Türkiye ise 2014 yılından bu yana gelecek vaad eden kadın yöneticilerini EVE’ye göndererek hem kapasitelerini artırmalarını hem de mentorluk yaparak gençlere örnek olmalarını sağlıyor.
Devamını oku
-
Toplumsal cinsiyet eşitliği için her seviyede ve her iş kategorisinde eşit temsil hedefleyen Koç Holding, geleneksel rol dağılımına yönelik algıları ortadan kaldırmaya ve toplumsal cinsiyete duyarlı iş yerleri oluşturmaya odaklanıyor. Bu kapsamda 95 bin çalışan, 10 bin bayi ve tedarikçilerine yönelik farkındalık programları düzenliyor, başarılı örneklerin ortaya çıkması ve yaygınlaşmasını destekliyor.
Devamını oku
-
Türkiye’de beyaz yakalı kadın çalışanların yüzde 75’i, şiddetin en az bir türüne maruz kalıyor. Garanti Bankası, 2016 yılının Eylül ayında başlattığı Aile İçi Şiddet Platformu ile çalışanlarına psikolojik ve hukuki destek veriyor. Bu kapsamda, 2017 yılı sonuna kadar Banka’nın 81 ildeki 20 bin çalışanı, toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimi de almış olacak.
Devamını oku
-
Ericsson, 2020 yılına kadar kadın oranını yüzde 30’a yükseltmeyi hedefliyor. Türkiye’nin de içinde yer aldığı Orta Doğu ve Doğu Afrika Bölgesi’nde (RMEA) ise kültürel nedenlerden dolayı hedef yüzde 25. Bu bölgede başlatılan Mentorluk Çemberi Projesi (MCP) ile kadınlara gruplar halinde mentorluk veriliyor, dayanışma ruhu ile kadın çalışan kaybının azaltılması için çalışılıyor.
Devamını oku
-
Borusan Holding, Haydi Kızlar Kodlamaya Projesi ile çalışanlarının çocuklarına bilim insanı, mühendis, bilgi işlemci olmanın yolunu açıyor. 2016 yılında başlatılan proje ile Holding, kız çocuklarını bilişim teknolojileriyle yakınlaştırarak geleceğe hazırlamayı hedefliyor.
Devamını oku