YUKARI

STK'lar

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2013

KIRÇEV - Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği

  • 1989 yılında kurulan KIRÇEV’in amacı başta ormansızlaşma olmak üzere kırsal çevre sorunlarının belirlenmesi, önlenmesi ve çözümlenmesine yönelik araştırma ve eğitim çalışmaları yapmak; bu doğrultuda yapılan ve yapılacak olan araştırma ve eğitim çalışmalarına destek olmaktır.



    Çalışma Alanları
    1991 yılında bu yana, yılda iki dönem olmak üzere, beşer haftalık uygulamalı “Dendroloji (Ağaçbilim) ve Orman Ekolojisi Okulu” ile 1994’den bu yana, yine yılda iki dönem olmak üzere dörder haftalık “Toprak Ekolojisi Okulu” etkinlikleri gerçekleştiriliyor.

    1994 yılında, “Toprak Erozyonu Türkiye’yi Tüketiyor; Erozyonu Durdurun! Kampanyası kapsamında; İstanbul’dan Ankara’ya yürüyüş, “Toprak Koruma ve Arazi İyileştirme Yasa Tasarısı” önerisinin hazırlanması ve TBMM Başkanlığı ile TBMM’de grubu bulunan siyasal partilere ulaştırılması, yaygın imza kampanyası, yaygın yayım çalışmaları (kitap, kitapçık ve poster basımı ve dağıtımı, fotoğraf ve karikatür sergileri, radyo ve TV konuşmaları vb) gerçekleştirildi.

    Ankara Polatlı Kargalı Köyü’nde UNDP/GEF SGP Desteği ile “Yurttaş Katılımlı Erozyon Önleme Projesi” ile yine Ankara Polatlı Yenimehmetli Köyü’nde, Hollanda Elçiliği desteği ve köy halkının da katılımıyla “Ağaçlandırma-Mer’a İyileştirme-Arıcılık Entegre Projesi yürütüldü.

    FAO destekli “Borçka Camili ve Karagöl Orman Ekosistemlerini Koruma ve Geliştirme Araştırması” yapıldı ve bu araştırmanın sonuçlarına göre yöre halkının ekonomik ve eğitim durumlarının iyileştirilmesine yönelik etkinlikler gerçekleştirildi. Gene FAO desteğiyle “Karadeniz Ölüyor, Karadeniz’i Kurtarın!” konulu halk eğitimi yapıldı. FAO’nun çocuklara yönelik çizgi roman yayınları ILO desteğiyle Türkçeleştirilerek yayınlandı ve dağıtıldı.

    “Türkiye Ulusal Çevre Stratejisi”, “Biyolojik Çeşitliliğin Yerinde Korunması” ve “Türkiye Çölleşme ile Mücadele” eylem planlarının hazırlık çalışmaları yürütüldü.

    WWF’nin “Priority Areas for Forest Conservation in the Mediterranean Region” projesi kapsamında Türkiye ormanlarının, koruma altındaki ve önemli orman alanlarının çeşitli özelikleriyle belirlenmesi çalışması yapıldı.

    UNDP/GEF SGP desteğiyle“Türkiye’deki Tabiatı Koruma Alanlarının Yöresel, Ulusal ve Uluslararası Düzeyde Tanıtımı ile Bitki Gen Kaynaklarının Yerinde Korunmasına Yöre Halkının Katılımının Sağlanması -Gevne Vadisi Örneği” ve “Orman Köyü Kalkındırma Kooperatifi Yönetici ve Üyelerine Orman Ekosistemlerinde Biyolojik Çeşitliliği Yerinde Koruma Eğitimi” Projeleri gerçekleştirildi.

    Çevre Yönetiminde Coğrafi Bilgi Sistemlerinden Yararlanma Olanakları, Birinci ve İkinci Doğa Tarihi, 1. Kent Ormancılığı ve Kentsel Ağaçlandırma Çalışmaları Kongreleri, Bozkır Ekosistemleri ve Çocuklara Doğa Eğitimi vb. konularda çalıştaylar düzenlendi.

    2005-2007 yılları arasında WWF-CEFP Destekli, “Doğu Karadeniz Bölgesindeki Yüksek Dağ Ormanı Ekosistemlerine Zarar Verebilen Ekonomik, Toplumsal, Kültürel, Teknik Nedenlerin Belirlenmesi ve Önlenmesine Yönelik Yayım Etkinlikleri” Projesi yürütüldü.

    Açılan davalar
    Fethiye yakınlarındaki Gemile Koyu’nda biyolojik çeşitliliğin korunmasına yönelik araştırma ve kamuoyu oluşturma çalışması yapılarak alandaki yapılaşma ile milli parkların yönetiminin özelleştirilmesine yönelik uygulamaların durdurulması; “Ağaçlandırma Yönetmeliği” ile “2924 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi Hakkındaki Kanunun Uygulanması Yönetmeliği”nin kimi maddeleri ile Sabancı Üniversitesi’ne orman arazisi tahsis işleminin iptal edilmesi; Van Gölü’nde inci kefali üreme alanlarına zarar veren sulama uygulamalarının durdurulması; orman fidanlıklarının satılması; 2/A uygulamaları ve ormanlarda izin verilmesi konularında Danıştay’da ve ilgili İdare Mahkemelerinde davalar açıldı.

    İletişim bilgileri
    Adres: Bestekar Sokak ÖZ-OK Apt No:30/08 , Kavaklıdere-ANKARA
    Tel/Faks: 0 312 425 94 14
    E-posta: kirsalcevreormancilik@yahoo.com
    Web: www.kirsalcevre.org.tr

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu