YUKARI

STK'lar

Eklenme Tarihi: 18 Aralık 2013
KuzeyDoga_dernegi

Kuzeydoğa Derneği

  • Ocak 2008 tarihinde Kars’ta kurulan Kuzeydoğa Derneğinin amacı başta Kars, Ardahan, Iğdır, Artvin ve Ağrı illeri olmak üzere ülkemizin kuzeydoğusunda bulunan yaban yaşamını korumak, bölge halkında çevre ve doğa koruma bilinci yaratmak, bölgenin yaban yaşamını tanıtmak ve bölgede doğa dostu turizm faaliyetlerini arttırarak bölge ekonomisine katkıda bulunmaktır.

    Çalışma Alanları
    KuzeyDoğa Derneği amacına ulaşmak için bilimsel araştırmadan, tanıtım faaliyetlerine, çevre eğitiminden lobi faaliyetlerine birçok yöntemi doğanın korunması için araç olarak kullanmaktadır.

    KuzeyDoğa Derneği bölgede bulunan sulak alanları düzenli olarak izlemekte ve bu alanlarda bilimsel çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmaların en önemlilerinden olan kuş halkalama çalışmaları, Iğdır ili Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı köyünde yer alan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi ve Kars ili Arpaçay ilçesi Kuyucuk Gölü’nde bulunan Kuyucuk Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde yılın 5 ayı yerli ve yabancı kuş halkalama uzmanlarının ve öğrencilerin katkılarıyla sürdürülüyor.

    Kuzeydoğa Derneği tarafından Kuyucuk Gölü’nde yürütülen çalışmalar neticesinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından alanın Ramsar Alanı olarak koruma statüsüne sahip olması kararı alındı. Alanda yapılan çalışmalar nedeniyle Çevre Nobeli olarak da bilinen Whitley Vakfı Altın Ödülü 2008 yılında Kuzeydoğa Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu’na verildi.

    Kuyucuk Gölü’nde ve Kafkas Üniversitesi Kampusu’nda sulak alan restorasyon çalışmaları yürütülüyor. Ayrıca Kuzeydoğa'nın çalışmaları sonucunda Kafkas Üniversitesi Doğa Parkı’nın kurulması gündeme geldi.

    Memeliler yönünden oldukça zengin olan Sarıkamış Bölgesi Kuzeydoğa’nın çalışma alanları içinde olup foto-kapanlarla bölgede kurt, ayı, vaşak, vb. hayvanların izlemesi çalışmaları yürütülüyor.

    Her yıl düzenlenen bitki çizim kursu ile hem üniversite öğrencilerinin kişisel gelişimi sağlanıyor hem de çizilen Kars’ın bitkilerinin bir kitapta toplanması yönünde bir çalışma yürütülüyor. Ayrıca bölgede etnobotani (faydalı bitkiler), kelebek ve odonat (kız böcekleri) araştırmaları ve envanter çıkarımları yine Kuzeydoğa Derneği tarafından ya da Derneğin sağladığı imkanlar dahilinde gerçekleştiriliyor.

    KuzeyDoğa Derneği 2009 yazından itibaren Türkiye’nin ilk yaban hayat rehabilitasyon merkezi kurma çalışmalarına ortak olacak ve yaban hayatı veterineri Ahmet Kütükçü ile çalışacaktır.

    Organizasyon Yapısı: Derneğin Stanford Üniversitesi Koruma Biyolojisi Bölümü’nde öğretim görevlisi Dr. Çağan Şekercioğlu başkanlığında bir Yönetim Kurulu vardır. Dernek ekibi biyoloji yüksek lisans öğrencileri, uzman veteriner ve doğa koruma projeleri yönetiminde deneyimli kişilerden oluşmaktadır. Ayrıca Dernek üniversite öğrencilerine, bilim insanlarına ve yöre halkına gönüllülük ilkesi dâhilinde projelerinde katılım imkânı verebilmektedir.

    İletişim bilgileri
    Tel / Faks: 0 474 212 38 84
    www.kuzeydoga.org // www.kuyucuk.org

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu