-
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinde, iklim değişikliği: “karşılaştırılabilir zaman periyodunda gözlemlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak doğrudan ya da dolaylı olarak atmosferin bileşimini bozan insan kaynaklı etkinlikler sonucu iklimde oluşan değişiklik” olarak tanımlanmaktadır.
Devamını
oku
-
Birey, kurum, özel sektor ya da devlet kuruluşu; ne olursanız olun karbon ayak izi olarak da tanımlanan, karbon salımlarınızı azaltmak için atabileceğiniz birçok adım var. Belki bugüne kadar nereden başlayacağınızı bilemediniz. İşte bu yazıyı okuyarak başlamış oldunuz.
Devamını
oku
-
ABD Hükümetinin önde gelen İklim Bilimcisi James Hansen, küresel ısınmanın sanayi öncesi döneme göre 1.7 C artması halinde, düşünülen bütün senaryoların alt-üst olacağını söyledi. Hansen’e göre, bu artışı ya daha düşük tutmalıyız, ya da gezegenimizde olacak çok büyük değişikliklere hazırlanmalıyız.
Devamını
oku
-
Bilim dünyası okyanus ve denizlerin küresel ısınmadan ne kadar etkileneceği, hangi türlerin yaşam bölgelerini değiştireceğini, hangi türlerin yok olacağı ve biyoçeşitliliğin nasıl bir hal alacağını irdelemesine karşın, doğanın çok bileşenli bir sistemden oluşması nedeniyle tam bir kestirim yapamamaktadır. Bununla birlikte bazı değişimler, öngörülerin yaşanan gerçekliğe dönüştüğünü de göstermektedir.
Devamını
oku
-
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne (İDÇS) taraf olan ülkeler 3-14 Aralık 2007 tarihleri arasında Endonezya’nın Bali şehrinde toplandılar. Bu arada ülkemizde de, bir yandan “Türkiye, Kyoto Protokolü’ne Hemen Şimdi Taraf Ol” kampanyaları yürütülürken, bir yandan da bazıları, “Kyoto Protokolü, emperyalist dünyanın oluşturmak istediği yeni dünya düzeninin aracıdır, oyuna gelmeyelim” diye karşı duruyorlar.
Devamını
oku
-
Üstünde yaşadığımız gezegen, 4.5 milyar yıllık tarihi boyunca pek çok köklü dönüşüm yaşadı. Volkanlar, tektonik hareketler, kaynayan okyanuslar, çarpışan kıtalar, buzul çağları, seller, kuraklıklar ve bunlara benzer jeolojik ve atmosferik süreçler sonucunda yeryüzünün yapısı büyük ve geri dönüşü olmayan değişimler geçirirken, pek çok habitat ve canlı türü ortaya çıktı, pek çoğu da yeryüzünden silindi.
Devamını
oku
-
7- 18 Aralık 2009 tarihleri arasında Kopenhag’da düzenlenen, COP 15 /CMP5 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı, 2012 ve sonrası iklim değişikliği rejimine yön verme potansiyeli bakımından giriş ve gelişme itibariyle önemli bir kilometre taşı, sonuç itibariyle de tartışmalı bir süreç olarak tarihte yerini aldı.
Devamını
oku