YUKARI

İklim Değişikliği

Eklenme Tarihi: 08 Ocak 2016

Sera Etkisi Nedir?

  • Dünyamızı battaniye gibi saran atmosfer neden ısınıyor? Sera gazları nasıl ortaya çıkıyor? İklim değişikliğinin ne olduğunu anlamak için sera etkisini de anlamamız gerekiyor.

    İklim değişikliği gündemimizde daha fazla yer almaya başladıkça, bu konudaki bilgilendirme çalışmalarına duyulan ihtiyaç da artıyor. İklim değişikliği duyarlılığının artırılması için özellikle okullarda yapılacak çalışmalar konusunda İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi önemli bir adım attı. Prof. Dr. Levent Kurnaz'ın projesi kapsamında hazırlanan "İklim Değişikliği Nedir?" eğitim videoları ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik etkinlikler de içeren yardımcı eğitim materyali olarak sunuluyor. Prof. Dr. Kurnaz iklim değişikliğiyle ilgili hepimizin bilmesi gereken gerçekleri net bir dille anlattığı için videolar öğrenciler dışındaki gruplara da hitap ediyor. 
     
    "İklim Değişikliği Nedir?" serisi, "Sera Etkisi Nedir?" sorusunun cevabını arayan üçüncü videoyla yolculuğuna devam ediyor.


     

    Videodan birkaç satırbaşına göz atarsak...


    • Dünyanın atmosferi dünyayı bir battaniye gibi sararak, güneşten gelen enerjinin dünyadan uzaklaşmasını engeller. Böylece dünyanın sıcaklığı şu anda yaşamakta olduğumuz ortalama 16 dereceye gelir. 
    • Bununla beraber, atmosferin içindeki sera gazı dediğimiz bazı gazlar atmosferin daha fazla ısı tutmasına sebep olur. Bu gazların miktarı arttıkça, atmosferin enerji tutma özelliği ve dolayısıyla dünyanın sıcaklığı da artar. 
    • Bundan dolayı oluşan etkiye sera etkisi denir. 
    • Sera gazı denilen gazlar, çoğunlukla modern hayatı yaşamak için kullandığımız fosil yakıtların yanmasından ortaya çıkan gazlardır. 
    • Fosil yakıtlar ise petrol, doğalgaz ve kömürdür
    • Fosil yakıtların yanmasından ortaya karbondioksit çıkar. Karbondioksit bugün atmosferdeki sera gazlarının en önemlisidir. Bunun dışında metan ve diazot monoksit de atmosferde bulunan önemli sera gazlarındandır. 
    • Atmosferdeki karbondioksitin miktarı binlerce yıl sabit kaldı. Sanayi Devrimi’nden bu yana daha fazla fosil yakıt kullanıldığı için atmosfere çok daha fazla karbondioksit salındı.
    • Atmosfere ne kadar çok ser gazı salınırsa, atmosferin ısıyı tutma kapasitesi de o kadar artar ve atmosfer o kadar daha sıcaklaşır. 
    • Atmosferin ısınması ise iklim değişikliğine yol açar. 

    2013/14 Mercator-İPM Araştırmacısı Prof. Dr. Levent Kurnaz'ın İstanbul Politikalar Merkezi-Sabancı Üniversitesi-Stiftung Mercator Girişimi desteğiyle hazırladığı videolar ve eğitim materyalleri ile ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu