YUKARI

Keşfet

Eklenme Tarihi: 13 Nisan 2009
cop

Çöp Neye Denir?

  • Gerçekten çocuklar, arada sırada hiç durup düşündüğünüz oldu mu? Çöp deyip geçtiğimiz, her gün ‘çöp kutusu’ dediğimiz büyük kutulara bir sürüsünü fırlattığımız şeyler neler? Ya da şunu sormak daha doğru galiba, bir şey, bir eşya ne zaman çöp olur?

    Bizler için bir süre belki dünyanın en değerli şeyi olan bir eşya, belki bir giysi ya da bir oyuncak bir an geliyor bütün değerini kaybediyor. Biz de bir an önce ondan kurtulmak, uzaklara, çok uzaklara fırlatıp atmak istiyoruz. Hadi değerli eşyaları boş verin ya bütün gün kullandığımız, yediğimiz, içtiğimiz şeylerin ambalajları, kutuları, şişeleri? Bir günde ne kadar çok şeyi kullanıp sonra da kalanlarını çöp kutularına atıyoruz ya da torbalara koyup evimizden uzak bir yerlere bırakıyoruz! Peki bu çöpler sonuçta nereye gidiyor? Büyük çoğunluğu tabii ki doğaya, yani boş gördüğümüz alanlara, ormanlara, nehirlere, denizlere…. Everest’in tepesinin bile çöplük haline geldiğinden bahsediyorlar. Sanırım yakında çöpleri uzay boşluğuna da fırlatacağız!

    Tüm insanlık olarak yakında bir çöp dağının tepesinde yaşamak istemiyorsak artık bir şeyler yapmamızın zamanı geldi de geçiyor. Ben ne yapabilirim ki demeyin. Size vereceğimiz basit önerileri hem siz hem de ailenizdeki büyükler uygulasa gerçekten çok şeyi değiştirebiliriz.

    Her şeyden önce bir eşyayı çöpe atmadan önce 2 kere düşünün. Üzerinde ufak tefek değişiklik yaparak belki başka bir şekilde de kullanabilirsiniz. Ya da kim bilir, bir arkadaşınızın ya da bir tanıdığınızın işine yarar. Etrafınızdakilere sormaktan hiç çekinmeyin. Hem böylece arkadaşlarınızla aranızda güzel bir değişim sistemi de kurabilirsiniz. Artık kullanmaktan sıkıldığınız ama iyi durumda olan kimi eşyaları, oyuncakları, kitapları, giysileri birbirinizle değiştirebilirsiniz. Böylece hem sizin yeni eşyalarınız olur, hem de o eşyalar çöpe gitmekten kurtulur. Unutmayın, bir eşyayı mümkün olduğunca en uzun süre kullanmak çöpten kurtulmanın en birinci ve kolay yollarından biridir.

    Geri dönüşüm tanımını çoğunuz duymuşsunuzdur sanırım. Geri dönüşüm çöp değimiz atıkların, mesela şişelerin, gazete kağıtlarının, süt kutularının, plastik kapların, hatta bilgisayarların, televizyonların çeşitli işlemlerden geçirilerek tekrar kullanılabilir hale getirilmesi anlamına geliyor. Bu güzel uygulama giderek dünyada ve ülkemizde yayılıyor ama gene de hala yeterince yaygın değil maalesef. Bu uygulamanın güzel yanı hem doğal kaynakların korunmasına yardım ediyor, hem de hammadde, su ve enerji tasarrufu sağlıyor. Örneğin kullanılmış kağıtları tekrar işlemden geçirerek kağıt ya da karton yapıp kullandığımızda yeni ağaçların kesilmesine engel olmuş oluyoruz. Aynı zamanda da bu şekilde kağıt üretirken daha az su ve enerji harcıyoruz. Geri dönüşümün yaygınlaşmasına destek vermek için siz de mümkün oldukça geri dönüştürülmüş malzemelerden üretilmiş ürünleri kullanmayı tercih edin, aile büyüklerinizi ve arkadaşlarınızı da bu yönde uyarabilirsiniz.

    Dünya’da kurtulunması belki de en zor maddelerden biri de plastikler. Hem yok olmaları yüzyıllar alabiliyor, hem de çeşitli zehirli kimyasal maddeler içeriyorlar. O nedenle plastik poşetleri, pet şişeleri kullanmaktan mümkün olduğunca uzak durun. Çevrenizdekileri de bu yönde uyarın. Örneğin her bakkala, kırtasiyeye, kitapçıya gittiğinizde yeni bir plastik poşet almanıza gerçekten hiç gerek yok. Sığan eşyaları çantanıza atabilirsiniz ya da evde biriken poşetlerden, bez torbalardan bir tane çantanızda bulundurabilir ve aldığınız şeyi ona koyarak taşıyabilirsiniz. Bir içecek alırken bile cam ya da kartonda olanları tercih edin. Bu hem çevre, hem de sizi sağlığınız açısından daha yaralıdır.

    Geri dönüşüm olması için kağıt, cam, plastik, pil gibi atıkların evlerde ayrı ayrı torbalarda biriktirilmesi ve ayrı kutulara atılması gerekiyor. Bu kutulardan bazı yerlerde görmüşsünüzdür. Mümkün olduğunca çöpleri ayrı ayrı biriktirerek atın. Evinizin ya da okulunuzun yakınında bu kutulardan yoksa, ailenizdeki büyükler ya da öğretmenlerinizden bu konuda belediyeyi uyarmalarını rica edebilirisiniz. Ayrıca bazı sivil toplum kuruluşlarına da bu konuda başvurabilirsiniz. Örneğin ÇEVKO Vakfı’nın danışma hattı ne güne duruyor? Arayabilirsiniz: 0 800 261 64 20

    Sevgili çocuklar tüm bunların ötesinde çöpsüz bir yaşam için sizlere son ve en önemli tavsiyemiz şu olacak: Az tüketin, az satın alın. her zaman gerçekten ihtiyacınız olan ve uzun süre kullanabileceğiniz ürünleri satın almaya özen gösterirseniz bu Dünya’da ürettiğiniz çöp miktarı da az olacaktır.

    Çöpsüz bir dünyada, sevgiyle kalın.