YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Yazar: Editör | Eklenme Tarihi: 26 Ocak 2015

Su tasarrufundan ne anlıyoruz?

  • 2014 yazında karşılaştığımız susuzluk tehlikesi bizi de evlerimizde farklı şekillerde su tasarrufu yapmaya yöneltti. Peki su tasarrufundan ne anlıyoruz ve tasarruf için neler yapabiliriz?

    Geçtiğimiz hafta açıklanan WEF Küresel Riskler raporunda dünyada yaratacağı etki açısıdan en büyük risk olarak su krizi gösteriliyordu. Kurak geçen 2014’ün ardından hem şehirlerde karşılaştığımız susuzluk tehlikesi hem de tarım üretimindeki azalma, bu riskin çok da uzak olmadığını düşündürüyor.

    Büyük ölçekte devletler ve şirketler, suyun kayıpsız depolanması, kaynak verimliliği projeleriyle üretimde su kaybının azaltılması gibi önlemler alarak suyu daha doğru kullanmanın yollarını arıyor. Ölçeği küçültüp evlerimizdeki su tasarruf alışkanlıklarını düşündüğümüzdeyse, karşımıza banyo ve tuvalette tüketilen su çıkıyor. Grohe’nin paylaştığı rakamlara göre dünyada evlerde kullanılan suyun dağılımı şu şekilde:

    Duş ve banyo … %33
    Tuvalet rezervuarı … %32
    Çamaşır… %12
    Kişisel bakım … %9
    Bulaşık … %6
    Yeme-içme … %2
    Diğer … %6

    Grohe’nin Türkiye’de yaptırdığı araştırmaya göreyse, katılımcıların yüzde 62’si su tasarrufunu önemserken, yüzde 17’si su tasarrufu konusunda herhangi bir şey yapmıyor. Yapılan su tasarruf yöntemlerinin başında hem kendisi hem de çocuğu olanlar için “Elleri yıkarken, dişleri fırçalarken, tıraş olurken musluğu gereksiz yere açık bırakmamak” geliyor. 

    (Yine aynı araştırmaya göre su ve elektrikle çalışan ürün satın alırken, katılımcıların yüzde 85’i alınacak ürünün elektrik/su tasarrufu sağlıyor olmasını “önemli”  ya da  “çok önemli” olarak görüyor. Ürün satın alınırken elektrik ve su tasarrufu yapıyor olması yüzde 85 düzeyinde önemli bulunmasına rağmen katılımcıların sadece yüzde 44’ünün evinde elektrik ve su tasarrufu sağlayan ürün bulunuyor. Bu özelliğe sahip ürünlerin başında yüzde 35 ile çamaşır makinesi ve yüzde 22 ile buzdolabı geliyor.)

    Araştırma sonuçları böyle ama evimizdeki tercihleri veya alışkanlıklarımızı değiştirmek yine de pek kolay gelmiyorsa, derlediğimiz birkaç bilgi belki bu konuda daha kararlı adımlar atmanızı sağlayabilir: 

    - Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken ve yüzünüzü yıkarken musluğu kapalı tutarak günde 15-35 litre su tasarruf edebilirsiniz.
    - Tasarruflu duş başlıklarıyla su tüketiminizi yaklaşık %25 azaltabilirsiniz.
    - Evlerdeki en büyük su tüketim sebeplerinden olan eski tip rezervuarları yeni nesil kademeli rezervuarlarla değiştirmek önemli oranda su tasarrufu yapmanıza yardımcı olur.
    - Rezervuarınızı değiştirmeniz mümkün değilse, bu eski ama işe yarayan yöntemi deneyerek her sifonda daha az su tüketebilirsiniz: 2 adet 1,5 litrelik pet şişeye su doldurup rezervuarınıza koymanız, su tüketiminizi yaklaşık %20 azaltabilir.
    - Son olarak, küresel ölçekteki rakamlara göre, su faturasını düşük tutmak isteyen bir kişi kendi evinde 130 litre su tüketirken bu oran bir otelde 300-600 litreye kadar çıkabiliyor. Su tüketirken sadece cebimizden çıkan paraya değil, tüm dünyayı bekleyen susuzluk tehlikesine odaklanmak, biraz daha dikkatli olmamızı sağlayabilir. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu