YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2024

Şehirler iklim krizine nasıl hazırlanmalı?

  • Doğru şehir planlaması iklim krizinin etkilerini hafifletmek ve şehirleri daha yaşanabilir hale getirmek için kritik öneme sahip.

    Hızla artan şehirleşme ve ısı adaları sebebiyle kentlerin dünya ortalamasına göre iki kat daha fazla ısınması bekleniyor. Uzmanlar, şehirlerin iklim krizine karşı daha dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor. İklim değişikliğinin tetiklediği aşırı hava olayları, kentsel alanlarda yaşamı tehdit ederken, doğru şehir planlaması bu sorunlara karşı çözüm sunabilir.
    Dünya Bankası'nın 2022 verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 56’sı şehirlerde yaşıyor. 2050'ye kadar bu oranın yüzde 70’e ulaşması bekleniyor. Ancak artan nüfus, yetersiz altyapı ve kötü yönetilen şehirleşme, iklim krizine bağlı olarak kentleri daha kırılgan hale getiriyor. Özellikle sera gazı salımları böyle devam ederse, birçok şehir 2100 yılına kadar 4 dereceye kadar ısınabilir.

    2050'de kıyı şehirleri sular altında kalabilir
    Doğru şehir planlamasının yapılmaması halinde, 2050 yılına kadar yüksek nüfuslu birçok kıyı şehri sular altında kalma riskiyle karşı karşıya kalacak. Rio de Janeiro, Sidney ve Kalküta gibi büyük şehirler, bu tehdit altında olan yerler arasında bulunuyor. Ayrıca, her yıl dünya genelinde yaklaşık 1,81 milyar insan, şiddetli sel felaketlerine maruz kalıyor. Bu felaketler, milyonlarca kişinin yaşamını ve geçim kaynağını tehdit ediyor.

    Yeşil alanların önem kazanıyor
    Uluslararası Peyzaj Mimarlığı Federasyonu'nun (IFLA) 60. Dünya Kongresi'nde konuşan peyzaj mimarı James Corner, şehirlerdeki yeşil alanların sadece insanların sosyalleştiği yerler olmadığını, aynı zamanda ekolojik sistemin bir parçası olduğunu vurguladı. Corner, yeşil alanların sıcaklığı yatıştırdığını, selleri önlediğini ve biyoçeşitliliği desteklediğini belirtti.

    Doğru planlama ve yönetim kritik
    Corner, kentlerin gelecekteki iklim koşullarına karşı dirençli hale getirilmesi için doğru planlama ve yönetimin önemini vurguladı. Şehirler, sıcaklık etkilerini azaltacak, su yönetimini iyileştirecek ve biyoçeşitliliğe alan açacak şekilde tasarlanmalı. Aynı zamanda şehirlerin tarıma uygun alanlar sunması da gıda güvenliği açısından kritik bir rol oynayabilir. Corner, yapay zekanın iklim kriziyle mücadelede verilerle çalışmada önemli bir rol oynayabileceğini söyledi. Ancak, şehir tasarımı gibi konularda insan eli ve yaratıcılığının önemine dikkat çekerek, yalnızca yapay zekaya dayalı tasarımın yeterli olmayabileceğini belirtti.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu