YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 26 Eylül 2017

Bizero E-Bike kampüs hayatını kolaylaştırıyor

  • Şehir içi ulaşımı kolaylaştırmayı amaçlayan Bizero, elektrikli bisikletleriyle pratik ve ekonomik bir çözüm sunmaya aday.

    Büyük şehirlerde yaşamanın en zorlu taraflarından biri de ulaşım. Trafikte kaybedilen zaman, artan karbon ayak iziyle birleşince sürdürülebilir yaşam tarzıyla uyuşmayan bir model ortaya çıkıyor. Daha pratik, daha hızlı, daha ekonomik ve tabii ki daha çevreci ulaşım araçlarının başında ise bisiklet geliyor. Özellikle paylaşımlı bisiklet uygulamaları, dünyanın pek çok şehrinde hayatı kolaylaştırmaya devam ediyor. İşte bu uygulamalara bu hafta ülkemizden de bir örnek ekleniyor: Bizero

    Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mehmet Akıncılar’ın geliştirdiği Bizero, Türkiye'nin ilk ve tek, dünyanın ise sayılı elektrikli bisiklet paylaşım sistemleri arasında yer alıyor. Bizero, Türkiye’den yola çıkarak dünyada orta ve kısa mesafedeki ulaşım sorununa çözüm getirecek elektrik destekli akıllı bisikletleri ve paylaşım istasyonlarını geliştirmeyi amaçlıyor. 


    Bizero’nun ilk istasyonları, Boğaziçi Üniversitesi Akıllı Ulaşım Sistemleri Laboratuvarı tarafından geliştirilen kampüs içinde elektrikli bisiklet kullanılmasına ilişkin proje kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nin ana kampüslerinde devreye alındı.

    Bizero’yu kullanmaya başlamak için öncelikle App Store veya Google Play aracılığıyla uygulamayı indirmeniz gerekiyor. Uygulamayı indirip sisteme kaydolduktan sonra, size en yakın Bizero istasyonlarını görüyorsunuz. İstasyonda ise yapmanız gereken kiralayacağınız bisikletin plakasını uygulamaya girmek. 

    Bizero şimdilik aylık abonman sistemi gibi bir yapı kullanmıyor. Bisikleti kullandığınız kadar ödüyorsunuz. Bisikletleri kiralamanın dakikası 2 kuruş. Ayrıca her 5 TL’lik kullanımda 30 kuruşluk hizmet bedeli alınıyor. Uygulamayı indirmek veya sisteme girmek için ödemeniz gereken ekstra bir ücret yok.

    18 Eylül’de kullanıma açılan Bizero’nun istasyonları, şimdilik Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te kütüphanenin ve Güney Kampüs’te bankamatiklerin yanında bulunuyor. Bizero’nun kurucusu Mehmet Akıncılar, ilerleyen aylarda Hisar, Uçaksavar, Kandilli ve Kilyos kampüslerinde de Bizero istasyonları açılacağını belirtiyor. Sonrasındaysa hedef diğer üniversite kampüslerine girmek. Bizero, üniversite kampüslerinden başlayarak, otellere, kamusal yerleşkelere, şirketlere ve yerel yönetimlere ulaşmayı amaçlıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu