YUKARI

Röportajlar

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2017

KSS projelerimizle, kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma konusunda farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz

  • TSKB Genel Müdür Yardımcısı Yetkin Kesler, TSKB'nin kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarıyla ilgili olarak Dünya gazetesi Kurumsal Sosyal Sorumluluk ekine konuştu.

    KSS projeleri Türkiye gibi gelişen ve değişen toplum dinamikleri ve ekonomik değerler  açısından nasıl bir öneme sahip?

    Hızlı gelişen Türkiye ekonomisi, hızlı bir toplumsal değişimi de beraberinde getiriyor. Değişim sürecinde eğitim, sağlık, çevre, kültür-sanat gibi pek çok alanda ihtiyaçlar da artıyor. İş dünyası, bu ihtiyaçların karşılanmasında her geçen gün daha önemli bir rol oynamaya başlıyor. Geleneksel anlamdaki hayırseverliğin yerini daha yapılandırılmış Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleri alıyor. İhtiyaçlar daha doğru analiz ediliyor, böylece projeler daha geniş kitlelere fayda sağlayabiliyor. Bu anlamda KSS projeleri, ekonomik gelişmeden toplumun farklı kesimlerinin faydalanması ve kapsayıcılık için bir kaldıraç işlevi görüyor da diyebiliriz. Özetle, tıpkı suya atılan bir taşın yarattığı dalgalar gibi; toplumun desteğiyle gelişen iş dünyası, toplumun gelişmesini destekleyen projeler üretiyor…

    KSS projeleri toplumda karşılığını bulabiliyor mu? Sürdürülebilirlik, toplumsal fayda ve eşitlik, farkındalık, çevre gibi unsurlar açısından bir değerlendirme yapabilir misiniz? 

    KSS projeleri daha kapsayıcı bir bakış açısı kazandıkça, toplumun bu konudaki farkındalığı ve beklentileri de kuşkusuz değişiyor. Özellikle insana dokunan, eğitime ve çocukların gelişimine odaklanan KSS projelerinin toplumda daha çok karşılık bulduğuna inanıyoruz. Ayrıca bilgiyle gelen güç, her alanda olduğu gibi KSS alanında da fark yaratıyor. Bu anlamda bilgi ve deneyim paylaşımı için mecra yaratan, benzer ihtiyaçlara veya ilgi alanlarına sahip kitleleri buluşturan platformlar haline gelen KSS projeleri de önemli bir açığı kapatıyor. Etki alanı gittikçe genişleyen projelerin, önümüzdeki yıllarda daha da katma değer yaratacağına inanıyoruz. 

    Kurum olarak yürüttüğünüz KSS proje veya projeleriniz nelerdir? Daha çok hangi alanlarda KSS çalışmaları yürütüyorsunuz?

    TSKB, 67 yıldır Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınması için çalışan bir banka. KSS projelerimizi de ‘Sürdürülebilir Bankacılık’ misyonumuz kapsamında iklim değişikliği, düşük karbonlu ekonomiye geçiş, fırsat eşitliği gibi konular başta olmak üzere kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınma için önem teşkil eden konularda özellikle iş dünyası ve üniversitelerde farkındalığı artırmak ana düşüncesi etrafında yapılandırıyoruz. 

    Bu kapsamda 2007 yılında yayına başlayan Cevreciyiz.com’da bilgi ve deneyim paylaşımı konusuna odaklanıyoruz. Cevreciyiz.com’da, sürdürülebilirlik alanındaki iş fikirleri, çevre dostu tasarımlar, alternatif enerji kaynakları, doğa dostu tüketim trendleri, yeşil mimari örnekleri gibi pek çok içerikle sürdürülebilir iş dünyası için ilham vermeyi hedefliyoruz. Bu ilhamı sosyal medya kanallarımız aracılığıyla toplumun farklı kesimlerine de yaydığımıza inanıyoruz.

    2012’den beri düzenlediğimiz Sürdürülebilirlik Atölyeleri de geleceğin karar vericileri olan üniversite öğrencilerinde farkındalık yaratmayı amaçladığımız bir çalışma. Her yıl farklı bir üniversitede düzenlediğimiz bu atölye çalışmasında, öğrenciler TSKB’li danışmanlarla bir araya geliyor ve sürdürülebilirlik temalı bir vaka analizi gerçekleştiriyor.

    KSS anlamında uzun yıllardır çalıştığımız alanlardan biri de kültür-sanat. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Müzik Festivali kapsamındaki konserlere 1990 yılından bu yana destek veriyoruz. Sürdürülebilirlik konusundaki deneyimimizle, bu mecrada da farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. 2014’ten beri sponsor olduğumu konserlerin karbon ayak izini silerek, festivalin ilk ve tek ‘Sıfır Karbon Konserleri’nin hayata geçmesini sağlıyoruz.

    Yine bu alanda ana ortağımız İş Bankası ile birlikte yürüttüğümüz çok değerli bir çalışma da var. 2016 yılından bu yana, Türkiye İş Bankası ve Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. ile birlikte ülkemizin önemli tarihi ve kültürel mekânları arasında yer alan Patara Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmalarını destekliyoruz. 

    Son dönemde en çok önemsediğimiz ve bizi çok heyecanlandıran proje ise kadın istihdamı ve fırsat eşitliği alanında gerçekleşti. 2017’de lanse ettiğimiz yeni kredi temamızla kadın dostu çalışma ortamı sunan firmaların yatırımlarını desteklemeye başlamıştık. Bankacılık alanındaki bu yeni odağımızın KSS’ye yansımasının ilk adımı Eğitimden Üretime burs fonu oldu. Eğitimden Üretime projesinde Türk Eğitim Vakfı-TEV ile işbirliğine gidiyor ve üniversite öğrencisi kızları destekliyoruz. Projeyi sadece bir burs fonu olmanın ötesinde, her geçen gün daha çok kadının iş hayatında yer almasını sağlama hedefiyle, mentörlük, eğitim ve staj gibi adımlarla kurguladık. 2018’in başından itibaren bu adımları da hayata geçirmeye başlıyoruz. 

    Yine 2017 yılında, çalışanlarımızın KSS projelerine entegre olması anlamında çok önemli bir adım attık ve TSKB Gönüllüleri programını başlattık. TSKB Gönüllüleri’nde, çalışanlarımız kendi gönüllülük projelerini geliştirmeye başladı. Burada fikrin de projenin de sahibi çalışanlarımız. Biz de kurum olarak gönüllülük projelerinin etkisinin daha da yaygınlaşması için çalışacağız. 

    Proje ile neyi hedefliyorsunuz?

    Yukarıda belirttiğim gibi, projelerimiz pek çok farklı alanda şekilleniyor fakat ortak bir nokta var: Sürdürülebilir kalkınma. İnsana dokunarak, farkındalık yaratarak, bilgimizi paylaşarak veya sürdürülebilir bir gelecek için geçmişin izlerini koruyarak, sürdürülebilir kalkınma yolunda adımlar atılmasına destek olmayı amaçlıyoruz.

    Projenin süresi hakkında bilgi alabilir miyiz?
    Projelerimizin odağında yer alan sürdürülebilirlik kavramı, sanıyorum süreye bakış açımızı da iyi anlatıyor. Örneğin İstanbul Müzik Festivali’ni 1990’dan bu yana, 27 yıldır destekliyoruz. Bu yıl Çevreciyiz’in 10. yılını kutluyoruz. Kadın istihdamıyla ilgili yeni başlattığımız projelerimizin de bu bakış açısıyla uzun ömürlü olacağına inanıyoruz. 
    Proje kapsamında ortak çalıştığınız kurum veya kuruluş var mı?
    Farklı projelerimiz için Kültür Bakanlığı, İKSV, TEV, SKD gibi farklı kamu kurumları ve STK’larla işbirliği yapıyoruz. 2018’i özellikle STK’larla birlikte geliştireceğimiz KSS projeleri anlamında da önemli bir yıl olarak planlıyoruz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu