YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Yazar: Editör | Eklenme Tarihi: 15 Nisan 2015

Yeşil ofise giden yol

  • Enerji tasarrufu, yeşil ürünler, geri dönüşüm, karbon ayak izi… Sürdürülebilir bir yaşam kurmak için günlük rutinimizin farklı aşamalarını bu kavramlara göre düzenlemeye çalışıyoruz. Bu kapsamda, ofis ortamında da alışkanlıklarımızı değiştirerek fark yaratmak, deneyimlerimizi çalışma arkadaşlarımızla paylaşarak önemli bir dönüşüm yaratmak elimizde. Bu konuda neler yapabileceğimizle ilgili birkaç önerimiz var:





    Aydınlık ofis
     
    Ofise vardığınızda odanız biraz karanlık gelmiş olabilir fakat ışıkları açmadan önce bir kere daha düşünün:
    - Ofisinizi elinizden geldiğince gün ışığıyla aydınlatın. Perdeleri açın, bırakın güneş içeri girsin.
     - Günün ancak belirli saatlerinde elektrikli aydınlatma kullanın. Mesai saatleri dışında aydınlatma sistemlerini otomatik olarak devre dışı bırakan sistemleri kullanmayı deneyin. 
    - Aydınlatma sisteminizi kontrol edin, ihtiyaç dışı armatürleri devre dışı bırakın.
    - Aydınlatma araçlarınızı mutlaka enerji verimliliğine uygun olanlardan seçin. Enerji tasarruflu ampuller klasik ampullere göre %75 az enerji tüketir ve 10 kat uzun ömürlüdür.
    - Mutfak, tuvalet gibi ortak kullanım alanlarında ışıkları açık bırakmayın. Açık görürseniz mutlaka söndürün, arkadaşlarınızı uyarın. 
    - İmkanınız varsa bu tip ortak kullanım alanlarında sensörlü aydınlatma kullanın.

    Yazın serin, kışın sıcak
    Ofiste enerji tüketiminin en büyük kaynaklarından biri de ısıtma ve soğutmadır. Bu konuda dikkatli davranmak büyük ölçüde fayda sağlar:
    - Mevsimine uygun giyinin. Ofis çok sıcak olduğu için bütün kışı t-shirt’le geçirmek zorunda olduğunuzu mu düşünüyorsunuz? Bunun yerine bina yöneticinizle görüşün, binanın doğru şekilde ısıtılması konusunda ısrarcı olun. Ofis sıcaklığını kışın 18-20, yazın 24 derecede tutmak uygundur. Kontrollerinizi buna göre yapabilirsiniz. Böylece siz ofiste kazağınızı giyerken, ısıtma faturanız azalır, karbon ayak iziniz düşer.
    - Kışın ısıtmaya dikkat ettiğiniz gibi, yazın da klimaları dikkatli kullanın. 
    - Klimaları doğrudan güneş almayan yerlere kurun. 
    - Klimaların bakımını mutlaka düzenli olarak yaptırın. Klimaların filtrelerinin temizlenmesi hem sağlığınız hem de enerji verimliliği açısından çok önemlidir.
    - Enerji tasarrufu için havalandırma ve ısıtma sisteminizi mesai saati bitimine bir saat kala kapatılacak şekilde ayarlayın. 

    Enerji tasarrufuyla enerjik ofis
    Aydınlatma ve ısıtma konusunda önemli adımlar attınız ama hala yapabileceğimiz şeyler var:
    - Binanızda kullandığınız enerjiyi, yenilenebilir enerji sağlayıcılardan alabileceğinizi unutmayın. Serbest tüketici statüsüne geçerek ofislerinizde %100 yenilenebilir enerji kullanabilirsiniz. Böylece karbon ayak izinizi önemli ölçüde küçültebilirsiniz. 
    - Bekleme konumundaki cihazların da elektrik tükettiğini aklınızda tutun. Toplantıya girecekseniz bilgisayarınızı uyutmak iyi olabilir fakat ofisten çıkıyorsanız mutlaka bilgisayarınızı kapatın. Kapatılan bir bilgisayar, bekleyen bilgisayardan %65 daha az enerji harcar.
    - Yazıcı gibi ortak kullanılan cihazların sayısını azaltın. Hem enerjiden hem de kartuş ve bakım giderlerinden tasarruf edin.
    - Mümkünse yazıcı kullanmayın, çıkış almayın. Eğer mecbursanız, atık kağıt kullanın, kağıtların arkasına çıkış alın. Bu da olmuyorsa, çıkış aldığınız kağıtların arkasını not almak için kullanın. Kağıt, mürekkep ve enerjiden tasarruf ederek bir taşla üç kuş vurabilirsiniz.
    - Asansörlerin kullanımında optimizasyona gidin.

    Yeşil yolculuk
    Ofise giderken sizi, karbon ayak izinizi büyüten, uzun ve yorucu bir yolculuk bekliyor olabilir fakat bunu değiştirmek elinizde:
    - Ofise giderken toplu taşıma araçları veya personel servislerini kullanın. 
    - Kendi aracınızla gitmek durumundaysanız ofis arkadaşlarınızla araç paylaşamına gidin. Oluşturacağınız araç havuzuyla hem daha eğlenceli hem de daha ekonomik bir yolculuk yapabilirsiniz. Üstelik trafiğe daha az araç çıkması şehir trafiğinin rahatlaması ve karbon ayak izinizin azalması anlamına gelir. 
    - Karbon ayak izi konusunda iddialıysanız ve güzergahınız uygunsa, ofise bisikletle gitmeyi bile düşünebilirsiniz.
    -Yeşil yolculuğa ofiste de devam edin, asansörleri elinizden geldiğince az kullanın. Asansörün iki kat iniş ve bir kat çıkışlarda kullanılmaması konusunda arkadaşlarınızı cesaretlendirin.

    Olmazsa olmaz - Geri Dönüşüm
    Günün her aşamasına dahil ettiğimiz geri dönüşümü, ofis alışkanlıklarımıza da dahil etmek şart:
    - Ofisteki ortak kullanım alanlarına atık toplama kutuları koyun.
    - Kağıt, metal, plastik, cam gibi atıkların çöpe atılmaması konusunda çalışanları bilgilendirin. Gerekirse üst yönetimin bu konuda örnek olmasını sağlayın.
    - Tabii ki geri dönüşüm sadece kağıtla bitmiyor. Bilgisayar, yazıcı gibi elektronik cihazların çöpe atılması hem çevreye zarar veriyor hem de ekonomik kayıplara yol açıyor. Pek çok belediye bu cihazları ofisinizden gelip teslim alıyor; bu fırsatı kullanın.
    - Yazıcınızda kullandığınız toner ve kartuşları kesinlikle çöpe atmayın. Gerekirse yeni kartuş alırken eskisini iade edin.

    Suya dikkat
    Evlerde kullanılan suyun %32’si rezervuarlarda harcanıyor. Ofis ortamında bu oran daha da yüksek:
    - Kademeli rezervuar kullanarak su kullanımınızı önemli oranda azaltabileceğinizi unutmayın.
    - Rezervuarlardaki su sızdırması sıklıkla rastlanan ve ne yazık ki çok aldırılmayan bir sorun. Fark ettiğinizde mutlaka bina bakım ekibine bildirin. 
    - Lavabo musluklarınızı su tasarruflu veya sensörlü armatürlerden seçin.
    - Tuvaletlerde suya olduğu kadar kağıt havlu tüketimine de dikkat edin. Elinizi yıkadıktan sonra hemen silmek yerine biraz silkeleyip sonra silerek kağıt havlu tüketiminizi azaltmayı deneyin.

    Ölçümleme 
    Sürdürülebilir yaşam için ofisinize uygun hedefler koymak ve yaptığınız ilerlemeyi gözlemlemek işinizi kolaylaştırır:
    - Elektrik, doğalgaz, su, kâğıt gibi kaynakların tüketimini ve karbon ayak izinizi ölçün. Her yıl düzenli olarak azaltım hedefleri koyarak gerekli iyileştirmeleri yapabilir, kaydettiğiniz ilerlemeyi görebilirsiniz.
    - Binalarda Enerji Verimliliği bildirgesini imzalayarak firmanızı net bir taahhüt altına sokmak da önemli oranda ilerleme göstermenizi sağlayabilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu