YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Yazar: Editör | Eklenme Tarihi: 17 Şubat 2014

İstanbul’da Çöpün Tarihi

  • Çöp sorununu çözmek, Osmanlı döneminde de hiç kolay değilmiş.

    İstanbul’da geri dönüşüm ve çöpten enerji elde edilmesine ilişkin yatırımlar devam ediyor. Şehir geliştikçe, yeni teknolojiler devreye alınıyor. Çöpün geleceğinde, enerji var gibi görünüyor. Peki geçmişinde ne var, merak ettiniz mi?

    Haldun Hürel’in “Anlat İstanbul” kitabında, bu konuda ilginç bilgiler var. İstanbul, tarihin her döneminde gözde bir şehir olmanın bedelini kalabalığın bıraktığı izlerle ödemiş. Bizans’tan bu yana, şehrin temizliği, çöplerin nasıl ve kimler tarafından toplanıp hangi alanlara boşaltılacağı konuları, yöneticiler için önemli konularmış.

    Çöpleri denize boşaltmak, en çok kullanılan çözüm olmuş. Çöplük subaşıları tarafından toplatılan çöpler “arayıcı” denilen çöp esnafına devredilirmiş. Arayıcılar, çöpün içinden işlerine yarayacak maddeleri ayıklar, gerisini denize boşaltırlarmış. Bu iş için Kumkapı, Yenikapı ve Samatya gibi özel noktalar seçilse de, rastgele çöp boşaltımının önüne geçilemediği dönemler de olmuş. Örneğin 1764’te kayıkçılar kethüdası, denizdeki çöpler nedeniyle kayıkların pislik içinde yüzdüğünü, yolcu indirip bindiremediklerini kadıya şikayet etmiş.

    Çöplerin denize dökülmesine 1953’te son verilmiş ve Ümraniye, Habipler, Kemerburgaz’da oluşturulmaya başlanan çöp alanları kullanılmaya başlanmış.

    İstanbul'da çöp ve temizliğin geçmişiyle ilgili daha fazla bilgi edinmek için siz de Anlat İstanbul'u okuyabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu