YUKARI

Keşfet

Yazar: Burcu Parmak | Eklenme Tarihi: 08 Ekim 2010

"Geri Dönüşüm" Muhteşem Olacak!

  • Yanlış anlamayın! Bir yere gidip de muhteşem bir şekilde geri dönecek falan değilim. Bu sloganı İstanbul’da sinema çıkışında, bir afiş üzerinde okudum. Afiş, geri dönüşüm hakkında bir kampanyayı tanıtıyordu.

    Ben bu slogan sayesinde afişi fark ettiğime göre, siz de “geri dönüşüm” hakkındaki bu yazımı merak edesiniz diye bu sloganı başlık olarak kullandım.

    Bir gün içerisinde ne kadar çok çöp oluşturduğumuzu fark ettiniz mi? Sabah içtiğimiz sütün kutusundan, akşam yediğimiz portakalın kabuğuna kadar her şey çöp kovasına giriyor ve şehir çöplüğünde birikiyor. Kendi çöpümüzü örnek alarak, Türkiye'nin ve Dünya'nın çöpünün ne kadar büyük bir kirliliğe neden olduğunu tahmin edebiliriz. İşte bu kirliliği en aza indirmenin bir yolu geri dönüşümdür. Kirliliği azaltmak dışında, geri dönüşümün daha başka iyi yönleri de var. Örneğin geri dönüşüm sayesinde bir ürün elde etmek için daha az doğal kaynak harcanır. Ayrıca geri dönüşüm için gereken enerji, yeni üretimdekine göre daha azdır. Böylece daha fazla elektrik santraline de ihtiyaç duymayız.

    Geri dönüşüm uygulaması için çöpler ortak özelliklerine göre birbirlerinden ayrılır ve özel geri dönüşüm makinelerine gönderilir. Çoğunlukla küçük parçalara ayrılıp yüksek ısıda eritilir ve sonra yeniden şekillendirilerek tekrar kullanılabilir hale getirilir.

    Tekrar aynı şekilde kullanılamayacak yapıdaki bir ürün, geri dönüşüm sonrasında farklı bir ürüne de dönüştürülebilir. Örneğin, bir gazetenin üretimini düşünelim: Yaşlı bir ağaç kesilerek kâğıda dönüştürülür. Sonra da defter olarak karşımıza çıkar. Defterin tüm yapraklarını doldurduğumuzda artık onunla işimiz biter ve kâğıt çöpüne atarız. Çöp ayırıcılar defterimizi alıp geri dönüşüm fabrikasına götürürler ve kağıtlar dönüşüm işleminden geçer. Bir süre sonra defterimiz artık bir gazete olarak karşımıza çıkar.