YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 02 Aralık 2022

Tüketici çevre dostu ürünler tercih ediyor

  • Satın alma davranışları ve tercihlerinin son 5 yılda çevre dostu ürünlere doğru kaydığı belirtiliyor.

    Sürdürülebilirlik, tüketicilerin satın alma kararlarında giderek daha önemli hale geliyor. Simon-Kucher & Partners tarafından bu yıl 19 ülkede 12 bin kişiyle hayata geçirilen Küresel Sürdürülebilirlik Çalışması’na göre; tüketicilerin yüzde 66’sı sürdürülebilirliği en önemli beş satın alma faktöründen biri olarak belirtiyor. Araştırmaya göre; geçtiğimiz yıl boyunca, dünyanın dört bir yanındaki tüketici ve üreticiler enflasyonist baskılar gibi bir dizi engelle mücadele etmelerine rağmen sürdürülebilir ürünler, sektörler, yaş grupları ve ülkeler arasında farklılık göstererek önem kazanmaya devam ediyor.

    Tekstil, bakım ve hijyen ürünleri gelişiyor
    Ankete katılanların yüzde 89’u, satın alma davranışları ve tercihlerinin son 5 yılda çevre dostu ürünler satın almaya doğru kaydığını belirtiyor. Bu doğrultuda üreticileri sürdürülebilir ürünler konusunda yönlendiren ana unsur da tüketicilerin daha fazla sürdürülebilir ürün talep etmesi olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, değer zincirinin sonuna yakın bileşenlerinde yer alan sektörlerde müşteriyi çekmek için sürdürülebilir ürünlere yönelik talep daha net olarak görünüyor. Bu sebeple son kullanıcının direkt satın aldığı iç ve dış cephe boyaları, ambalaj ve paketleme, kişisel bakım ve ev bakımı, kişisel hijyen ve tekstil gibi sektörlerde sürdürülebilir ürünleri ya da geliştirme çalışmalarını daha fazla görmek mümkün.

    Güçlü regülasyon baskısı etkili
    Üreticilerin sürdürülebilirlik konusunda karşılaştığı bir diğer itici güç de regülasyon (düzenleme) baskısı. Güçlü regülasyon baskısı nedeniyle sürdürülebilirlik açısından daha olgun pazarlarda, üreticiler mevcut sürdürülebilirlik seviyelerini geliştirmek için hızlı adımlar atıyor. Bugün tüketicilerin ortalama yüzde 32’si sürdürülebilir ürünler/hizmetler için daha fazla ödemeye istekli. Ankete katılanların yüzde 37’si tüketim ürünleri söz konusu olduğunda sürdürülebilir ürün ve hizmetler için daha fazla ödemeye istekli olduklarını belirtti. Simon-Kucher Direktörü Öykü Elmas, “Türkiye pazarında tekstil, kişisel ve ev bakımı, hijyen ürünleri ve iç/dış cephe boyaları gibi sektörler sürdürülebilirlik alanında sürekli gelişme kaydediyor. Bu alandaki şirketler, ürünlerinin fiyatlarını doğru pozisyon ve stratejilerle beraber yüzde 40 oranında daha yüksek fiyatlamalarla satabiliyor” dedi.

    Enflasyon baskısı alımı etkiliyor
    Yapılan açıklamaya göre, son zamanlarda dünyayı etkisi altına alan enflasyon baskısı, sürdürülebilir ürün ve hizmetlerin satın alınması üzerinde olumsuz bir etkiye sahip. Küresel katılımcıların yüzde 33’ü enflasyon sonucu artan fiyatlar nedeniyle sürdürülebilir ürün ve hizmetleri satın alma ihtimallerinin daha düşük olduğunu söylüyor. Hammadde tedariği ise sürdürülebilir ürün talebinin önündeki diğer bir engel. Sınırlı miktarda sürdürülebilir hammadde tedarikçisi olması, üreticileri erişim ve maliyet yönetimi tarafında zor durumda bırakıyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu