YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 18 Ocak 2022

Gıda israfından kaçınarak iklime etkinizi nasıl azaltırsınız?

  • Günlük alışkanlıklarınızı değiştirerek iklim krizini hafifletebileceğinizi unutmayın.

    İklim değişikliği konusunda neler yapabileceğinizi düşünürken, aklınıza milyonlarca ton karbon salımı yapan uçaklar, ağır sanayi atıkları ve birey olarak çözemeyeceğiniz dev sorunlar mı geliyor? Haklısınız. Fakat insan davranışlarının da iklim değişikliğinin önemli bir faktörü olduğunu ve günlük alışkanlıklarınızı değiştirerek iklim krizini hafifletebileceğinizi unutmayın.

    Küçük değişikliklerin büyük etkisi var
    Çevresel etkinizi azaltmak için önce evinizdeki sistemleri sorgulayın. Daha az araba kullanmak, ekonomik ampullere ve LED’lere geçmek, su tasarruflu makineler kullanmak gibi birçok değişiklik yapabilirsiniz. Tüm bu değişiklikleri, dünyada yaşayan 7 milyara yakın insanın 10’da birinin yaptığını düşünürseniz nasıl bir fark yaratabileceğinizi tahmin edebilirsiniz. Gıda atıklarının azaltılması ise iklim değişikliğinin etkilerini hafifletme konusunda hepimizin sorumluluğu haline geldi. Yoksulluğun bu denli yükselişe geçtiği, iklim değişikliği etkilerinin arttığı günümüzde, çözüm için mutfağınıza girin.

    Gıda atığı sorunu büyüyor
    Tüm dünyada yaygın gıda atığı türleri arasında kemikler, yumurta kabukları, meyve ve sebze kabukları ile yenmemiş artıklar bulunuyor. Çöplüklerdeki organik atıklar, karbondioksitin ısınma potansiyelinin 80 katı olan sera gazı, metan da dahil olmak üzere çeşitli zararlı gazlar üretiyor. Bunun da ötesinde boşa harcanan gıdaya, enerjiye, gaz emisyonlarına ve büyüme sırasında kaybedilen zamana eşit.

    Birey olarak neler yapabilirsiniz?
    Yeme alışkanlıklarınızı analiz edin ve ölçekleri optimize edin. Yiyeceğiniz kadar yemek yapın.
    Artan yemekler için derin dondurucu kullanın. Yiyecekleri buzdolabında bekletmek yerine dondurun, ihtiyaç anında çözdürüp tüketin.
    Kompost üretimine geçin. Kompost (Her türlü organik atığın bir araya getirilerek, çürütülmesi sonucu elde edilen doğal gübreleme yöntemi) üretimi ile ilgili arama motorlarında her türlü bilgiyi bulabilirsiniz.
    Gereksiz alışveriş yapmayın.
    Atıklarınızı farklı besinlere dönüştürün.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu