YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 09 Mart 2021

Dünyanın ciğerleri tehlikede

  • Norveç'teki bir araştırma insanların, iklim değişikliğine karşı önemli bir tampon olan doğal tropikal yağmur ormanlarının yaklaşık üçte ikisine zarar verdiğini veya yok ettiğini ortaya koydu.

    Norveç Yağmur Ormanları Vakfı’nın araştırmasında, ağaç kesimi ve arazi dönüştürme çalışmaları yüzünden, dünya tropikal yağmur ormanlarının yüzde 34'ünün yok olduğu hesaplandı. Yeryüzünde ihtiyaç duyulan oksijenin yüzde 20’sini sağlayan yağmur ormanlarının kaybedilmesi insanlığı büyük bir tehlikeye sokabilir.

    Zararın yarısından fazlası Güney Amerika'da
    Söz konusu ormanların yüzde 30'unun da insanlar tarafından zarar verilerek yangına ve gelecekteki yıkıma karşı daha savunmasız hale getirildiği kaydedildi. Bu ormanlardaki yıkımın yarısından fazlasının ise Güney Amerika’daki Amazon ve sınırındaki yağmur ormanlarında gerçekleştiği belirlendi.

    Küresel ısınmanın riskleri artıyor
    Amazon ormanları yılda 1 milyar tondan fazla atmosferik karbonun salınımını önlüyor. Raporu kaleme alan bilim insanlarından Anders Krogh açıklamasında, yağmur ormanlarına verilen zararın küresel ısınmanın risklerini artırdığını ve kalan ormanların yaşama şansını azalttığının altını çizdi. Krogh, 2012 ve 2019 yılları arasında tüm Fransa’nın genişliği kadar yağmur ormanı alanının tahrip edildiğini belirtti.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu