YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 17 Eylül 2020

Harekete geçmeyi çocuklarımıza borçluyuz

  • Birleşmiş Milletler Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi raporu, insanlığın doğayı kurtarmak için yol ayrımında olunduğu uyarısında bulunuyor.

    Birleşmiş Milletler (BM) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) raporu, dünya üzerindeki biyoçeşitlilik kaybında daha önce hiç görülmemiş bir artış olduğuna dikkat çekerek insanlığın doğayı kurtarmak için yol ayrımında olduğu uyarısında bulunuyor. Uyarı şöyle devam ediyor: “Doğanın kendini toparlamasını, ‘hızlanan gerilemenin yavaşlamasını’ istiyorsak, hemen harekete geçmeliyiz.”

    İşlerin değişmesi gerekiyor
    CBD Genel Sekreteri Elizabeth Maruma Mrema, “İşlerin değişmesi gerekiyor. Harekete geçersek, raporun önerdiği doğru adımları atarsak, sürdürülebilir bir gezegene geçiş yapabiliriz. Koronavirüs insan faaliyetleri ve doğa arasındaki ilişkiyi bize sert bir şekilde hatırlatan salgın oldu. Şimdi koronavirüs sonrası, daha iyisini yapabiliriz” diyor. Mrema, biyoçeşitlilik kaybındaki artışın daha önce hiç görülmemiş düzeyde olduğunu ve baskının arttığını da belirterek şöyle devam ediyor: “Şimdi harekete geçmeliyiz. Çok geç değil. Aksi takdirde, çocuklarımız ve torunlarımız kirlenmiş, bozulmuş ve sağlıksız bir gezegen bıraktığımız için bizi lanetleyecek.”

    Sekiz büyük değişim önerisi

    BBC Türkçe’de yer alan habere göre; raporda doğanın süre giden gerilemesini durdurmaya yardımcı olacak sekiz büyük değişim tavsiyesinde bulunuluyor…
    1- Toprak ve ormanlar: Yaşam alanlarını korumak ve toprağın bozulmasını azaltmak.
    2-Sürdürülebilir tarım: Ormansızlaşma, yoğun gübre ve haşere ilacı kullanımı gibi doğaya olumsuz etkide bulunan uygulamaları minimize etmek için tarım yapma yöntemimizi yeniden tasarlamak.
    3-Gıda: Daha az et ve balığın tüketildiği, daha sürdürülebilir bir beslenme alışkanlığı edinmek ve gıda israfını büyük oranda azaltmak.
    4-Okyanuslar ve balıkçılık: Deniz ekosistemlerini korumak ve toparlanmasını sağlamak, sürdürülebilir balıkçılık, balık stoklarının toparlanması ve önemli deniz yaşam alanlarının toparlanması.
    5-Kentlerin yeşilleştirilmesi: İnsan nüfusunun neredeyse dörtte üçünün yaşadığı kentlerde doğa için alan açmak.
    6-Tatlı su: Göl ve nehir habitatlarını korumak, kirliliği azaltmak ve su kalitesini artırmak.
    7-Acil iklim eylemi: İklim değişikliğine karşı fosil yakıtları ‘hızla devre dışı bırakarak’ harekete geçmek.
    8-‘Tek sağlık’ yaklaşımı: Tüm bu yukarıdakileri kapsıyor. Asıl olarak, kentsel, tarımsal, orman alanları ve balıklar olmak üzere çevremizi bütün olarak korumak.

    Kaynak: BBC Türkçe

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu