YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 21 Ekim 2019

Çevre için diyet yapın!

  • Beslenme biçimlerimizde yapacağımız küçük değişikliklerle çevre korumasına destek olabiliriz.

    Çevre korumasına, beslenme alışkanlıklarında yapılacak küçük değişikliklerle katkıda bulunabilmek mümkün. Mevsiminde yenen daha fazla meyve ve sebze, kepekli tahıllar, daha az et, yerel üretici ürünlerinin tercih edilmesi, daha fazla doğal yiyecek, belirlenen standartlara uygun daha fazla deniz ürünü ve daha kısa tedarik zincirlerinin kullanıldığı besin maddeleri, sürdürülebilir beslenmenin temel taşları olarak sıralanıyor.

    Et ve süt ürünleri azaltılmalı

    Zehirli gaz emisyonu ve üretimiyle ilgili enerji maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda et ve süt ürünlerinin azaltılmasının, çevreci diyetin zorunlu bir parçası olduğu gözleniyor. Bunun en önemli nedeni, hayvanların beslenmesi ve sıcak tutulması ihtiyacının çevreye etkisi. Uzmanlar, bireylerin haftalık beslenmelerinde yapacakları küçük bir değişikliğin bile fark yaratabileceğini ifade ediyor. Süte alternatif olarak gösterilen badem sütü, pastörize sütlerden daha düşük maliyetle üretilebiliyor. Soya ve yulaf sütü üretimine ise daha fazla ihtiyaç duyuluyor.

    Sebze ve meyve mevsiminde yenmeli

    Sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesinin, yüksek saklama maliyetlerini ve endüstriyel tarımla gelen çevresel etkiyi ortadan kaldırma gücüne sahip olduğu belirtiliyor. Avokado gibi çevresel ayak izi yüksek meyvelerin tüketiminin azaltılması , en önemli tavsiyeler arasında yer alıyor. Avokado, büyümek için çok fazla su gerektiren bir meyve ve yurtdışına gönderilmesi de çok maliyetli.

    Yerel üretici desteklenmeli

    Optimal tedarik zincirlerinin kullanılması, besin maddelerinin üreticiden tüketiciye ulaşma maliyetlerini azaltıyor. Bu alanda çalışmalar yapan satış noktaları ve hatta üreticilerin kendisinden alınan ürünler çevreci beslenmenin önemli adımlarından biri olarak gösteriliyor. Kısa tedarik zincirleri; gıda işleme, depolama, nakliye, dağıtım gibi maliyetlerde tasarruf edilmesini sağlıyor. Araştırmalar, Türkiye’de her yıl 26 milyon ton gıda kaybı ve atığı olduğunu gösteriyor. Bu atıkların büyük çoğunluğu ürünün tedarik zinciri halkaları sırasında oluşuyor.

    Deniz ürünleri tüketilmeli

    Soyları tükenmekte olan balık türlerinin tüketilmemesine özen göstererek, uygun ölçülerde balık ve deniz ürünü tüketilmesi çevreci beslenme tavsiyeleri arasında yer alıyor. Yüksek besin değeri olan deniz ürünleri, insan sağlığı için önemli ve balıkçılık belirlenen standartlara uygun şekilde desteklenen bir iş kolu. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu