YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 27 Eylül 2019

Çevre dostu bir yaşamın yolu yeşil binadan geçiyor

  • 23 - 29 Eylül 2019 tarihleri arasındaki Dünya Yeşil Binalar Haftası’nda, ‘hayatı yeniden inşa et’ mottosuyla farkındalık oluşturmak amaçlanıyor. 

    İklim değişikliğinin artan olumsuz etkisi, ormansızlaşma ve yapılaşmanın artan hızı, daha yeşil, daha sağlıklı ve iklim koşullarına dayanıklı binaların önemini artırıyor. Dünya çapında kabul edilen ve farkındalık oluşturmak için önemli bir fırsat olarak görülen Dünya Yeşil Binalar Haftası, bu yıl 23 - 29 Eylül 2019 tarihleri arasında kutlanıyor.

    Bina ve inşaatların küresel karbon emisyonunda yüzde 39 oranında sorumluluğu var. İnşaat sektörünün yeşil bina konseptleri konusundaki çalışmaları hızlandırması, küresel ısınmayı 1.5 derecenin altında tutabilme ve 2050 yılına kadar karbon salınımını sıfıra indirebilmek açısından önem taşıyor.

    Yeşil Binalar Haftası, dünya çapında örnek uygulamaları gündeme taşımak, yenilikçi ve çevreci yapı teknolojilerini ortaya koymak ve sadece inşaat sektörü için değil, herkes için motivasyon oluşturma hedefini taşıyor.

    Dünya Yeşil Bina Konseyi’nin desteklediği Türkiye Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, bu alandaki çalışmalara öncülük ediyor. Dernek, tüm bina ve inşaat endüstrisi tedarik zincirini dekarbonize olmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.

    Yeşil binaya yeşil etiket

    Dünyadaki yeşil bina konseylerinin deneyimleri; yeşil bina konseptini yaygınlaştırmanın en etkili yollarından birinin binalara ‘yeşil etiket’ vermek olduğunu ortaya koyuyor.

    Sosyal ve çevresel sorumlulukla inşa edilen ve ekosisteme duyarlı yeşil etiketli binaların temel özellikleri arasında, arazi seçimi, optimize edilmiş tüketim, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim, doğal ve atık üretmeyen malzemelerin kullanımı gibi kriterler var. Bu kriterlere uyan ve ekolojik standartlar çerçevesinde inşa edilen yeşil etiketli binaların yapımı için mimar ve mühendislere büyük görev düşüyor. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu