Okul alışverişi yaptığınız bu günlerde, sizin için hazırladığımız ekolojik okul alışverişi önerilerini çocuğunuz ile birlikte okumaya ne dersiniz?
Alışveriş çok keyifli ve çekimine kapılmamak imkânsız. Hemen her alanda, rengarenk ve daima “indirimde” yüzlerce ürün ve fırsat bizi bekliyor. Satın aldığımız her ürünü efektif kullanıyor muyuz? Satın aldığımız her şeye gerçekten ihtiyacımız var mı? Alışveriş yaparken aklımıza gelmeyen bu soruları, alışveriş öncesinde listemizin başına eklesek, ekolojik dengenin korunmasına katkı sağlayabiliriz.
En ucuz mu en ekolojik mi?
Plastik içeren hiçbir malzemenin çevre dostu olamayacağını biliyoruz. Plastiği hayatımızdan çıkarmak için öğrencilik dönemi iyi bir fırsat olabilir. Kurşun kalemleri ele alalım. Uç takılarak kullanılan kurşun kalemler daha ekolojik gibi görünüyor ancak mekanizmalar hızla bozulabildiği için, her zaman bir yenisine ihtiyaç doğabiliyor. Bu durumda kurşun kalem daha ekolojik bir malzeme gibi görünüyor ama kalem üretimi için de dev miktarlarda ağaç kullanılıyor. Bu noktada yüzde yüz çevreci bir yöntem henüz yok. Fakat doğaya verdiğimiz zararı azaltma seçeneğimiz var. İçleri daha kaliteli olan ve böylece daha uzun kullanımlı kurşun kalemler ya da mekanizmaları daha sağlam olan uçlu kalemler bir çözüm olabilir. Alışverişlerimizi yaparken daha çok ve daha ucuz olanı tercih etmek yerine daha uzun süre kullanabileceğimiz ürünleri almak bu konudaki en çevreci çözüm olabilir.
Uzun ömür ve paylaşım ekonomisi
Sırt çantası, kalem çantası, su kabı ve küçük sınıflar için beslenme çantası. Neredeyse her sene sıfırdan alınan bu ürünlerin, doğada yok olmaları yüzyıllar sürüyor.
Bu nedenle satın alınan ürünlerin uzun süreli kullanımının gezegenimiz için önemini ve kazanımını çocuklarımıza anlatmalıyız. İyi kullanılan malzemelerin, daha küçük yaşlardaki öğrencilere devri de uzun kullanımın ikinci aşaması olarak hayata geçirilebilir. Eşyanın yaşam döngüsünü uzatmak, gezegenimize soluk aldıracak konuların başında geliyor.
Beslenme çantalarında saklı problemler
Çevreye duyarlı bir öğrencilik için ele alınması gereken en önemli konulardan biri de, beslenme çantalarının içeriği. Çocuklarımızın beslenme çantalarında doğal ürünlere ağırlık vererek ambalajlı içeriklerden kaçınmalıyız. Ambalajlı ürünlerden kaçınmak hem çocuklarımızın sağlığını katkı maddeli ve yapay şeker içeren gıdalardan koruyacak hem de atık üretimimizi azaltarak gezegenimizin doğal dengesine katkı sağlayacak.
Bu noktada ebeveynlerin de doğal, ev ve el yapımı ürünlerle beslenmenin, şeker ve çikolata yerine meyve ve kuruyemiş atıştırmanın önemini çocuklara aktarması gerekiyor.
Küçük şeyler, büyük farklar
- Yazıcılarla ilişkimizi düzenlemek, olabildiğince daha az kağıdın tüketildiği bir dünya yaratabilmek.
- Defterleri değil ama okunan kitapları korumak ve yeniden okunabilmesine olanak tanımak.
- Tek kullanımlık plastik şişeler, hatta sürekli yenisini almak zorunda kaldığınız kalitesiz plastik suluklar yerine, kaliteli çelik termos tercih etmek ve uzun süre kullanmak.
- Evde yoksa bile mutlaka okulla birlikte bir kâğıt çöp kutusu hazırlamak ve evde kâğıt çöpün ayrışmasına öncülük etmek.
Çocuklarımıza ve genç arkadaşlarımıza yönelik daha birçok öneri sıralayabiliriz. Ama öncelikle örnek olmak zorundayız. Atacağımız her küçük adımın gezegenimiz için anlamı büyük.
Her yıl 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü, milyonlarca insanın hâlâ açlık çektiği bir dünyada, ne...
İklim krizine karşı su kaynaklarını korumak ve daha sürdürülebilir bir yaşam sürmek için suyu basit...
Doğru şehir planlaması iklim krizinin etkilerini hafifletmek ve şehirleri daha yaşanabilir hale...
Organik atıkların doğru yönetimi, çevreyi koruyarak iklim değişikliğiyle mücadeleye önemli katkılar...
‘İklim Değişikliği ve Gelecekteki İnsan Hareketliliği’ raporuna göre; 2050'ye kadar 44 - 113 milyon...
Küresel Çok Boyutlu Yoksulluk Endeksi’ne göre, dünya genelinde 1,1 milyar insan yoksulluk içinde ve...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013