YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 08 Ağustos 2019

Moda, etik olmak!

  • Gezegene dost, paylaşımı destekleyen, hayvan haklarına saygılı “iyi moda”nın takipçisiyiz.

    Bugüne dek moda alanındaki yeşil uygulamalar ve çözümler, çok küçük çaplı hareketlerden oluşuyordu ve iyi niyetli bir akım olarak nitelendiriliyordu. Fakat durum değişiyor. Yeni jenerasyon müşterilerin “etik moda” konusunda farkındalıkları yüksek ve bu da, belki de sonsuza dek devam edecek yeni bir moda anlayışı gerektiğini gösteriyor.

    Değer yaratan markalar hızla öne çıkıyor. Sosyal sorumluluk projeleri artık birer PR projesi olmaktan çıktı. Sürdürülebilirlik hayatın her alanında gündemin ilk maddesi veya çok yakında olacak.

    Etik moda kavramının bir çok bileşeni var.

    1. Gezegene dost

    Her geçen yıl bir çok alanda alarm veren gezegenimize karşı daha nazik davranmamız gerektiğini biliyoruz. Bugüne dek denizlere atılan pet şişelerini tartışıyorduk ama artık giysilerimizden kaynaklı dev mikrofiber atıkların çok daha kalıcı bir zarara yol açtığını biliyoruz. Tüketiciler olarak, geri dönüşüme daha uygun, gezegene dost ve doğal kaynakları yok etmeyen bir üretim talep ediyoruz. Ve sayımız giderek artıyor!

    2. Paylaşımı destekleyen

    Bir prensesin aynı elbiseyi ikinci hatta üçüncü kez giymesi “moda eleştirmenleri” tarafından skandal olarak değerlendiriliyor olabilir. Ama tüketici bunu destekliyor, prensesleri ayakta alkışlıyor. Yeni jenerasyona yönelik bir sadakat talebiniz varsa, bu değerleri destekleyin. İkinci hatta üçüncü el giysiler genç insanların giysi dolaplarında her geçen gün daha fazla yer buluyor. Modada ortaya konulan dairesel ekonomi gençler için son derece cazip. Kiralık giysi trendi de bir kaç yıl sonra bugüne göre çok daha popüler olacak.

    3. “İyi tarım”dan sonra “İyi moda”

    Nereden geliyor giysilerimiz? Onları kim üretiyor? Nerede ve hangi koşullar altında üretiyor? Çocuk işçiler bu zincirin neresindeler? Tedarik zincirlerinde şeffaflık konusu artık aldığımız domatesle sınırlı değil. Üretim haritalarının açıkça ortaya konmasını isteyen tüketici sayısı artıyor.

    4. Hayvanları koruyan

    Etik moda, hayvanların oyundan olabildiğince hızlı çıkmasını talep ediyor. Hayvan haklarına yönelik çalışmalar her geçen gün hız kazanıyor. Bir hareket ve yaşam biçimi olarak veganlık niş bir dalga olmaktan çıktı ve bir ana akım olma yolunda ilerliyor. Google aramalarına göre, veganlık ile ilgili bilgi sahibi olmak isteyenlerin sayısı 2012-2017 tarihleri arasındaki 5 yılda 4 kat artmış. Kürk, moda haftalarının yasaklılar listesinde yer almaya başladı. Tüketici değişimi sürdürüyor.

    Gezegenle dostluğunu derinleştirmek isteyen tüketici, bu başlıkları gündemine aldı. Elbette kısa süreli bir değişim mümkün değil ama tasarımcı ve üreticilerin başarı hedefi, bu gündemi müşterileriyle birlikte -hatta daha önce- yakalamak olmalı. İnsanlara, gezegenlere ve hayvanlara gerçekten değer veren markaların yolları açık.

    Bu arada tüketiciler, tedarik zincirinin kendilerine ait son halkasını genişletiyor.

    Nasıl mı?

    -       Daha uzun ömürlü giysiler alarak

    -       Yıpranmış veya zarar görmüş giysileri onararak – bu onarımda markanın desteği de önemli bir puan getirebilir-

    -       Paylaşarak

    -       Yeniden yorumlayarak, küçük dokunuşlarla değiştirerek

    -       Ve giderek artan bir hızla, kiralayarak

     

     

     

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu