YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 03 Ocak 2019

Hextech Green: Akıllı Tarım & Sağlıklı Gelecek

  • “Üreticiye para, tüketiciye sağlık kazandırma” vaadiyle yola çıkan Hextech Green, Bitki Yetiştiren Akıllı Tarım Makineleri üretiyor. 
     

    Sürdürülebilir tarım alanındaki yenilikler hem sağlık hem çevre hem de ekonomik açıdan katma değer yaratıyor. Daha az su, kimyasal ve gübre kullanımıyla yapılan tarımsal üretim, toprağın daha verimli kalmasını, çiftçinin daha iyi gelir elde etmesini ve tabii ki daha sağlıklı ürünler yetiştirilmesini sağlıyor. Sürdürülebilir tarımın vaadi çok olsa da, bu alanda yapılan çalışmalar henüz istenilen seviyede değil. Bununla beraber ümit veren gelişmeler de yok değil.

    Sürdürülebilir tarım alanında son dönemde gündemde olan girişimlerden biri de Hextech Green. “Üreticiye para, tüketiciye sağlık kazandırma” vaadiyle yola çıkan Hextech Green, Bitki Yetiştiren Akıllı Tarım Makineleri üretiyor. 

    Ziraat Mühendisi Bilge Akgün’ün geliştirdiği Hextech Green, hem üreticiye, hem tüketiciye hem de doğaya faydalı olmayı hedefliyor. Nasıl mı?
    • Son yıllarda özellikle iklim değişikliği nedeniyle şiddeti ve sıklığı artan sel, don, kuraklık gibi doğal afetler, tarımı olumsuz etkiliyor. Hextech Green’in geliştirdiği akıllı tarım makineleri, üreticilere doğal afetlerden etkilenmeden kendi fidelerini kendi ortamlarında yetiştirme imkanı sunuyor. Böylece üreticilerin seralara olan bağımlılığı azalıyor.
    • Sera üretiminde kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanımı yoğun olarak yapılıyor. Bu durum da bizlerin daha sağlıksız beslenmesine yol açıyor. Hextech Green’in fide yetiştirme ortamında, daha kısa zamanda, zirai ilaç ve kimyasal gübre kullanımına gerek kalmadan üretim yapılıyor. 
    • Kimyasal gübre ve zirai ilaç kullanımın olmaması, toprağa iyi geliyor. Üstelik sulama ihtiyacının yüzde 98’e varan oranda azalması, kaynakların verimli kullanılmasını destekliyor.


    Hextech Green’in paylaştığı rakamlara göre, Türkiye’de yıllık sebze fidesi ihtiyacı 16 milyar. Oysa ülkemizde bunun ancak yüzde 25’i yani 4 milyar kadar fide üretilebiliyor. Özetle piyasada ciddi bir ihtiyaç var ve Hextech Green, daha sağlıklı, çevreci ve sürdürülebilir bir üretim modeliyle bu açığı kapatmaya aday. 

    2017’de patenti alınan ve 2018 başında İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi’ne seçilen Hextech Green, prototip aşamasını tamamlamış durumda. Geçtiğimiz aylarda Big Bang 2018 kapsamında 50.000 TL’lik destek ödülü de alan girişim, önümüzdeki aylarda seri üretime geçmeyi hedefliyor. Hextech Green ekibinin sonraki adımı ise, ev tipi akıllı tarım makineleri üretmek. Böylece herkesin kendi organik sebzesini kendi evinde yetiştirmesine imkan sağlamak. 
     
     

    Hextech Green Bitki Yetiştiren Akıllı Tarım Makinelerinin Avantajları

    • Üretimde su kullanımı yüzde 98’e kadar azalıyor. (100 adet fide için mevcut durumda 100 litre su gerekirken, Hextech Green’le bu rakam 2 litreye düşüyor.)
    • Fide üretim süresi 10 güne düşüyor. Bu süre klasik sera üretiminde yaklaşık 30 gün.
    • Üreticilerin doğal afetlerden olumsuz etkilenmesinin önüne geçiyor.
    • Zirai ilaç kullanımı ortadan kalkıyor.
    • Kimyasal gübre kullanımı ortadan kalkıyor.
    • Su, gübre ve ilaç kullanımındaki yaklaşım nedeniyle doğa korunuyor.
    • Saksı vb. üretim atıkları ortadan kalkıyor.
    • Üretim süreci otomasyonla gerçekleşiyor, minimum işgücü gerekiyor.
    • Akıllı tarım makineleri uzaktan izlenebiliyor, büyük veri kayıtları tutuluyor. 
     
     
     
     
     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu