YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 13 Haziran 2018

Çevreci tatil nasıl yapılır?

  • Bayram tatiline az kaldı. Bu yıl da kimimiz yakınlarını ziyaret edecek, kimimiz tatili fırsat bilip yeni yerler keşfedecek. Tatil planınız ne olursa olsun daha sürdürülebilir ve çevreci bir bayram tatili için hazırladığımız 15 öneriye mutlaka göz atın.

    Bayram ziyareti yaparken...

    1. Bayram ziyaretine giderken hediye olarak tatlı veya çikolata götürmek adettendir. Daha sağlıklı bir alternatif olarak organik meyve ve kuruyemişlerle hazırlayacağınız bir sepet hediye etmeyi deneyin.

    2. Hediye tercihinizi çiçekten yana kullanıyorsanız, klasik bir buket yerine saksı çiçeği hediye edin. Böylece evin daha uzun süre yeşil kalmasını sağlarsınız. (Ev ve ofislerinizde havayı temiz tutacak bitki önerilerimiz için “Temiz havalı ofisler için en iyi 5 bitki” yazımıza göz atmayı unutmayın.) Bahçeli bir evi ziyaret ediyorsanız çiçek veya ağaç fidesi götürmeyi de düşünebilirsiniz. Daha sonra yapacağınız bayram ziyaretlerinde bahçedeki hatıranızı görmek hem sizi hem de ev sahibini mutlu eder.

    3. Hediye denince çocukları atlamak olmaz. Çocuklara çevre ve sürdürülebilirlik bilincini aşılayacak hediyeler vermeye özen gösterin. Doğa ve hayvanlarla ilgili kitaplar, geri dönüştürülmüş kağıtla yapılmış defterler, tohumlu kalemler, evinizdeki malzemelerle ürettiğiniz oyuncaklar iyi birer alternatif olabilir.


    4.
    Süslü ambalajlar çekici olsa da uzak durmaya çalışın. Hediyenizi mümkün olduğunca sade paketleyin. Böylece hem gereksiz yere malzeme tüketmemiş hem de fazladan atık üretmemiş olursunuz.

    Tatile çıkarken...

    5.
    Tatil boyunca karbon ayak izinizi kontrol altında tutun. Tatile gideceğiniz araçtan, gittiğiniz otelde tüketilen enerjiye kadar pek çok kalemin karbon ayak izinizi artıracağını unutmayın.

    Önce ulaşım…

    6. Tatile kendi otomobilinizle gidecek olsanız bile, yola yalnız çıkmayın. Sizinle aynı yere giden tanıdıklarınız var mı, kontrol edin. Böylece hem daha eğlenceli bir yolculuk yapıp hem de karbon ayak izinizi azaltabilirsiniz. Aynı güzerhaga giden tanıdık birileri yoksa, araç paylaşım platformlarıyla yol arkadaşı bulmayı da deneyebilirsiniz.


    7.
    Turizm sektörünün karbon salımının yüzde 72’si havayolu kaynaklı olduğu için uçakla yapacağınız yolculukları azaltmaya çalışın. Mutlaka uçak kullanmak durumundaysanız karbon sertifikasıyla karbon ayak izinizi silebileceğinizi unutmayın.

    Ve konaklama…

    8. Ev ve ofisinizde dikkat ettiğiniz enerji tasarrufu, geri dönüşüm gibi konuları tatilinize adapte edin. Unutmayın, ne kadar az tüketirseniz o kadar çevreci bir tatil yaparsınız.

    9. Eviniz dışında bir yerde konaklayacaksanız, havlu ve çarşaflarınız için “her gün değiştirmeyin” notu bırakarak oteldeki çamaşır makinelerinin daha az çalışmasını sağlayabilirsiniz. Böylece daha az enerji ve su tüketimine ek olarak, daha az deterjan kullanımı sayesinde çevreyi korumuş olursunuz.

    10. Tatilde beslenmenize dikkat edin. Mevsim sebze ve meyveleri tüketin, yerel gıdalarla beslenin. O mevsime veya o yöreye ait olmayan her besinin üretimi ve nakliyesi için normalden fazla enerji harcandığını göz önünde bulundurun.

    11. Tatil yapacağınız yeri seçerken sadece tesisin olanaklarını değil, doğaya yaklaşımını da göz önünde bulundurun. Seçiminizi enerji verimliliğine, su tasarrufuna dikkat eden tesisler arasından yapın.

    12. Tatil yapacağınız tesisin hangi enerji kaynağını kullandığını öğrenin. Ülkemizde turistik bölgelerin büyük kısmı hem güneş hem de rüzgâr enerjisi kullanımına çok uygun. Enerjisini bu tip sürdürülebilir kaynaklardan elde eden tesislere öncelik verin.

    13. Turizm sektöründe kişi başı günlük su tüketimi 1.200 litreye yaklaşıyor. Gri suları yeniden kullanarak su tasarrufu yapan otellerde kalmaya özen gösterin.


    14. Tatilinizi 5 Yıldızlı bir otelde yapmak hoş olabilir fakat bizim önerimiz Yeşil Yıldızlı bir oteli denemeniz. Bu otellerde enerji ve su tasarrufu yapılırken, geri dönüşümlü malzemeler kullanılıyor. Son rakamlara göre Türkiye’de 398 Yeşil Yıldızlı tesis var ve bunların yarısı Antalya’da. (Yeşil Yıldızlı tesislerin güncel listesine Kültür ve Turizm Bakanlığından ulaşabilirsiniz.)

    15. Alternatif turizme şans tanıyın. Örneğin Buğday Derneği’nin TaTuTa projesiyle ekolojik tarım yapan bir ailenin çiftliğine konuk olabilir veya dilerseniz tatilinizi bu çiftlikte çalışıp üreterek geçirebilirsiniz.

    Bayramınız kutlu, bayram tatiliniz çevre dostu olsun.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu