YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 29 Aralık 2017

Çevre temizliğinden doğan fırsat

  • Peru’daki plaj temizliği projesiyle yoksulların girişimci olmasının kapıları açılıyor. Plastic Bank’in geri dönüşüm çalışmalarına katılanlar, yardımlarının karşılığını eğitim, mikro kredi ve 3D yazıcı kullanma hakkı olarak alıyor.
     

    Deniz ve sahillerdeki kirlilik, deniz canlılarını tehdit etmeye devam ediyor. Temizlik çalışmalarıysa, sadece denizlerdeki yaşamı korumakla kalmıyor, toplanan atıkların geri dönüştürülmesiyle kazançlı bir aktiviteye dönüşebiliyor.
     
    Bu konuda farklı bir fırsat gören Amerikalı girişimci David Katz’in Plastic Bank projesi, gelişmekte olan ülkelerde insanların bir yandan yeni yetenekler kazanmalarını, diğer yandan topluma ve doğaya faydalı bir işe imza atmalarını hedefliyor. Pilot ülke olarak Peru’nun seçildiği projede gönüllüler plastik atıkların toplandığı temizlik faaliyetlerine katılıyor. Katılımcılar, burada çalıştıkları saatler karşılığında farklı fırsatları değerlendirebiliyor:
     
    Geri dönüşüm ve atık yönetimi konusunda eğitim.
    Toplanan plastiklerin kullanışlı nesnelere dönüşmesini sağlayan 3D yazıcıları kullanma şansı.
    Kendi işlerini kurmalarına yardım edecek mikro kredi imkanları.
     
    Geri dönüşümdeki fırsatları gösterirken insanlara yeni iş olanakları yaratmayı amaçlayan Plastic Bank'ın tek çalışması bu projeyle sınırlı değil. Plastic Bank'ın geliştirdiği Social Plastic, sistemin geri dönüşümle ürettiği plastiklere verilen ad. Bu ürün grubu, kullanıcılarına adil ve geri dönüştürülmüş plastik kullandığının garantisini veriyor. Plastic Bank'ın bu ve benzer çözümlerini kullanan firmalar arasında Henkel ve Marks&Spencer gibi global firmalar bulunuyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu