YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 28 Şubat 2017

Cırt cırt bant nasıl bulundu?

  • Doğadan ilham alan tasarımlarda bugün tohumları bir kır gezisinde atılan cırt cırt bant var.

    Giysilerde, aksesuarlarda, özellikle ayakkabılarda ve hatta dekorasyonda rastladığımız cırt cırt bant, pratik kullanımıyla hayatımızı kolaylaştırıyor. Her sabah ayakkabınızı bağlamak zor geliyorsa cırt cırt bantlı bir ayakkabı tercih edebilirsiniz. Duvarınıza zarar vermeden bir obje asmak istiyorsanız cırt cırt bantın yapışkanlı versiyonu aradığınız çözüm olabilir. Peki, uzun yıllardır hayatımızı kolaylaştıran bu tasarımın ilhamını doğadan aldığını biliyor muydunuz?


    Evet, cırt cırt bantın öyküsü, doğada yapılan bir yürüyüşe dayanıyor. İsviçreli elektrik mühendisi George de Mestral, bir gün köpeğiyle dolaşmaya çıkıyor. Eve döndüğünde köpeğinin bacaklarına takılan dulavratotlarını görüyor. Köpeğinin tüylü bacaklarına yapışan dulavratotlarının gizemini merak eden Mestral konuyu incelemeye başlıyor.

    Otları ayıklayıp mikroskobunda gözlemleyen Mestral, çok ilginç bir durumla karşılaşıyor: Otların ucunda minik kancalar var. İşte bu minik kancalar, otun yüzeye tutunmasını sağlıyor.

    Bu konuda düşünmeye başlayan  Mestral, "hayvanların kürküne takılan bu otların yapısı, nerelerde işe yarayabilir?" sorusunun cevabını arıyor ve dulavratotunun bu özelliğini kullanarak bir ürün geliştirmeye odaklanıyor. Böylece, iki yüzeyli bant için denemeler  başlıyor. Mestral denemelerinde, bir yüzeyi sert minik kancalar şeklinde, diğer yüzeyiyse bu kancaların takılacağı yumuşak halkalar şeklinde hazırlıyor. 

    Farklı denemelerin ardından nihayet başarıya ulaşan  Mestral, ürününe Vel-Cro adını veriyor. Bu teknolojik görünen havalı isim aslında bir kısaltma: Velvet’in (kadife) “Vel” hecesi ve Crochet’nin (kanca) “Cro” harfleri birleşerek Vel-Cro oluyor.

    En popüler biyomimikri örneklerinden olan cırt cırt bantın işte böyle bir öyküsü var. 

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu