YUKARI

Sürdürülebilir Yaşam

Eklenme Tarihi: 15 Ağustos 2017

Zeytinburnu'nda geri dönüştürenler ekmek kazanıyor

  • "Ekmeğini Çöpten Çıkar" Projesi ile Zeytinburnulu vatandaşlar, her 5 kilo atık karşılığında Halk Ekmek'ten 1 ekmek alıyor. Akbil özelliğine sahip 'Çevreci Ekmek Kart'lara yüklenen puanlarla şu ana kadar 40 ton ambalaj atığı 3 bin 600 ekmeğe dönüştü.

    Zeytinburnu'nda yaşayan vatandaşlar, atıklardan ayırdıkları geri dönüşüm malzemeleriyle evlerine ekmek götürüyor. Vatandaşların 40 ton ambalaj atığı topladığı ilçede, biriktirilen atıklar karşılığında Halk Ekmek büfelerinden şu ana kadar 3 bin 600 tane ekmek alındı. Fabrikada türüne göre sınıflandırılan atık maddeler Topkapı Geri Dönüşüm Tesisleri'nde ayrıştırıldıktan sonra Halkalı Kağıt Fabrikası'nda işlenerek kağıt haline getiriliyor.

    Zeytinburnu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, İstanbul Halk Ekmek (İHE) ve Çevre Koruma Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliğiyle Zeytinburnu'nda "Ekmeğini Çöpten Çıkar" Projesi'ni başlattı. Nisan ayında başlayan proje için Temizlik İşleri Müdürlüğü'nün 10 personeli her gün kapı kapı dolaşarak yaklaşık 4 bin vatandaşa projeyi tanıttı. Projeyle vatandaşlar biriktirdikleri 5 kilo atık karşılığında Halk Ekmek'ten 1 ekmeği kendilerine daha önceden verilen manyetik 'Çevreci Ekmek Kart'lara yüklenen puanlarla ücretsiz alabiliyor. 

    Zeytinburnu'nda kurulan iki Atık Getirme Merkezinde toplanan atıklar; kağıt, karton, plastik, metal, cam ve kompozit türlerine göre görevliler tarafından ayrılıyor. Ardından merkez çalışanları vatandaşların getirdiği atıkları tartarak ağırlığına göre Akbil özelliği taşıyan Çevreci Ekmek Kart'lara POS cihazlarıyla puan yüklüyor. Vatandaşlar kartlarına yüklenen ekmekleri askıda ekmek uygulamasına da bağışlayabiliyor.

    Nisan ayından bu yana ilçede 40 ton ambalaj atığı toplanırken vatandaşlar Halk Ekmek büfelerinden 3 bin 600 tane ekmek aldı. Ayrıca mahalle sakinlerinin projeye verdiği destek sayesinde Seyitnizam Mahalle Muhtarlığı ve Mevlana Parkı'ndaki Atık Getirme Merkezleri'nde 46 kilogram atık pil, 205 kilogram elektronik atık, 823 kilogram tekstil atığı ve 255 kilogram bitkisel atık yağ toplandı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu