YUKARI

Ekosistemler

Eklenme Tarihi: 28 Aralık 2016

Doğada ne moda?

  • Hayvanların bu kadar renkli olması boşuna değil. Farklı renk ve desenleri, onların avlanması veya hayatta kalması için çok önemli.

    Her hayvanın farklı bir görüntüsü var. Hepsi farklı renklerde, farklı şekillerde… Bazı özelliklerse çok belirgin, ilk bakışta göze çarpıyor ve asla unutulmuyor. Bu konuda biraz düşündük ve ilk aklımıza gelenler desenli hayvanlar oldu. Mesela uğurböceği, kaplan, zebra… İyi de bu hayvanlar niye desenli?

    - Hayvanlar âleminin en şık üyelerinden olan zebraların siyah beyaz çizgileri, Afrika aslanlarının dikkatini kolayca çekmelerine yol açar. Bununla beraber, zebralar hiç de kolay bir av değildir. Çünkü sürü halinde yaşarlar ve onları avlamaya çalışan hayvanlar için onlarca hatta yüzlerce karışık çizgiyi birbirinden ayırt etmek çok zor olabilir. Zebraların çizgileri, onları av olmaktan kurtarabilir. Bu arada, zebraların çizgileri tıpkı bizim parmak izlerimiz gibi eşsizdir. Yani Madagascar’da sürü içinde kendisini tanıyamadığı için Aslan Alex’e kızan Zebra Marty son derece haklıdır.

    - Deseniyle dikkat çeken diğer bir hayvan olan uğurböceğinin benekleriyse, kendilerinden çok diğer hayvanların işine yarar. Hayvanlar âlemindeki yaygın kanıya göre, bu kırmızı renkli minik böceklerin tadı pek de güzel değildir. Genelde böcekle beslenen kuşlar, benekli uğurböceklerini görünce avlanmaktan vazgeçer. Böylece uğurböcekleri av olmaktan kurtulur ve yaşamaya devam eder.

    Tabii bir de rengiyle dikkat çeken hayvanlar var:

    - Flamingoların tatlı pembe rengi, yaşadıkları deniz kıyıları ve bataklıklarla uyumlu şekilde yaşamalarını sağlar. Ortama uyum sağlayan flamingolar, yırtıcı hayvanlara av olmaktan kurtulurlar. Pembe renkeriniyse, yediklerine borçlular. Yedikleri karides, su yosunu ve küçük kabuklularda bulunan bir madde, flamingoları pembe yapar.

    - Beyaz köpekbalığı, renk konusunda biraz hilebazdır. Bu balığın karnı beyaz, sırtı koyu renklidir. Bu iki renk sayesinde köpekbalığı altında ve üstünde yüzen farklı balıkları avlayabilir. Nasıl mı? Sırtının koyu renkli olması, suya dalan hayvanların onu görmesini engeller. Suyun içinde kaybolan köpekbalığı, avına kolayca yaklaşır. Karnının beyaz olmasıysa, suyun derinliklerinde yüzen balıkların, yukarıya doğru baktıklarında beyaz köpekbalığını görmelerine engel olur. Köpekbalığı, beyaz karnı sayesinde aydınlıkta rahatlıkla gizlenir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu