YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Şubat 2008

Pasifik'te 'Plastik Çorba' Kaynıyor

  • ABD'li bir okyanusbilimcinin başkanlık ettiği Algalita Deniz Araştırmaları Vakfı, vahim sonuçlara davetiye çıkaran bir rapor açıkladı: Pasifik Okyanusu, Kaliforniya kıyılarından Japonya'ya kadar, ABD yüzölçümünün iki katı büyüklüğünde alan kaplayan bir plastik yığınını ağırlıyor.
        

    06.02.2008 Radikal

    LONDRA - Dünyanın başını kurtaramadığı çevre felaketlerine bir yenisi eklendi. Son araştırma raporlarına bakılırsa, Pasifik Okyanusu'nda yüzen çöplerin oluşturduğu 'plastik çorba' hızla büyüyerek ABD'nin yüzölçümünün yaklaşık iki katı büyüklüğünde bir alanı kaplayacak boyuta ulaştı.

    Yeraltı akıntılarının neden olduğu girdap vasıtasıyla dünyanın en büyük çöplüğünü oluşturan atıklar, Kaliforniya kıyılarından başlayarak neredeyse Japonya'ya kadar uzanıyor. Algalita Deniz Araştırmaları Vakfı'nın kurucusu okyanusbilimci Charles Moore'a göre okyanus alanında yaklaşık 100 milyon atık var. Deniz atıkları konusunda uzman okyanusbilimci Curtis Ebbesmeyer'se plastiklerin okyanustaki birikimini 15 yıldan fazladır takip ediyor. Çöp girdabını tasmasız büyük bir hayvana benzeten Ebbesmeyer, bu hayvanın karaya yaklaşması durumunda kıyıların plastikle dolacağı uyarısında bulunuyor.

    Petrol zenginiydi, çevreci oldu

    Futbol topundan kayağa, kesekâğıdından lego parçalarına her şeyi içeren 'çorba'nın beşte birini gemiler veya petrol platformlarından, kalanını karadan gelen atıklar oluşturuyor. Eski bir denizci olan Moore, atık denizine ilk kez 1997'de Los Angeles'tan Hawaii'ye kestirme bir rotadan yatla giderken rastladığını ve günlerce etrafı çöplerle çevrili halde yol almanın onu çok şaşırttığını söylüyor. Petrol zengini bir aileden gelen Moore, gördükleri karşısında işini bırakıp çevreci bir aktiviste dönüşmüş. Moore, tüketicilerin plastik kullanımını azaltmaması halinde bu yığının 10 yılda iki katı büyüklüğe ulaşacağını da vurguluyor.

    Hawaii Üniversitesi'nden Prof. David Karl, olayın boyut ve içeriğini saptamak için ayrıntılı çalışmalara ihtiyaç olsa da Algalita'nın bulgularından şüphe etmek için sebep olmadığı görüşünde. Çöp yığınını incelemek için vakıfla birlikte keşif heyeti oluşturacak olan Karl, atık bölgesinin yeni bir yaşam alanını temsil ettiğine inanıyor.

    Okyanuslardaki çöpler eskiden biyolojik olarak parçalanabiliyordu ancak modern plastiklerin dayanıklılığı nedeniyle Pasifik'teki yığının arasında yarım yüzyıllık çöplere bile rastlanıyor. BM Çevre Programı'na göre okyanus çöplerinin yüzde 90'ını oluşturduğuna inanılan plastik atıklar her yıl 1 milyondan fazla su kuşunun, 100 binden fazla da memelinin ölümüne sebep oluyor. Algalita araştırmacılarına göre bu atıklar, onları yanlışlıkla yiyen hayvanlar vasıtasıyla sofralarımıza gelerek insan sağlığını da tehdit ediyor. (The Independent)

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=246627
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu