24.01.2008 Birgün
ABD Başkanı George W. Bush, ABD ile Türkiye arasında barışçı amaçlarla nükleer işbirliği yapılmasını öngören anlaşmayı Kongre'nin onayına sundu. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Bush, Kongre'ye gönderdiği mesajda, "Bu anlaşma, NATO müttefikimizle aramızdaki siyasi ve ekonomik ilişkileri güçlendirecek ve Türkiye'de kurulması planlanan sivil nükleer sektöre ABD sanayinin nükleer ihracat yapabilmesinin gerekli yasal altyapısını oluşturacak" dedi.
Bush, Türkiye'nin bu anlaşmaya dahil olmasının, Ankara'nın nükleer malzemelerin dünyada yayılmasına karşı politikalarını güçlendireceğini de kaydetti. Anlaşma, Amerikan şirketlerinin, Türkiye'ye sivil amaçlarla nükleer teknoloji, malzeme ve enerji reaktörü kurulmasında kullanılacak teçhizatı aktarabilmesini öngörüyor.
Uzmanlar Endişeli
Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Çevre Platformu Koordinatörü Doç Dr. Tanay Sıdkı Uyar gazetemize verdiği verdiği demeçte, "Bu anlaşma Türkiye'ye önerilen Küresel Nükleer Enerji ortaklığına üye olma önerisi ile bağlantılıdır" diyor. GNEP (Küresel Nükleer Enerji Ortaklığı) nın amaçlarını 4 Eylül 2007 tarihinde yaptığı bir sunumda SONIC Program Yöneticisi Jim Morgan şu şekilde özetliyor: Karbon veya sera gazı salınımları üretmeden yeterli enerji sağlamak, atıkları en aza indirmek için kullanılmış nükleer yakıtı yeniden kazanmak ve silahlanma endişelerini azaltmak, hala değerli olan kullanılmış nükleer yakıttan azami enerji geri alımını garanti etmek, ABD de gerekli jeolojik nükleer atık depo sayısını bu yüzyıl için bire indirmek güvenli, ileri, nükleer kapasiteli ülkelerin, nükleer enerjiyi sadece elektrik üretimi için kullanmayı kabul eden diğer ülkelere yakıt hizmeti sağlaması. Tanay Sıtkı Uyar, "Son olarak hükümet tarafından açıklanan Türkiye'nin yakıt işleme merkezi olacağı açıklamasıyla birlikte değerlendirildiğinde doğabilecek sonuçlar bizi endişelendirmekte" diyor.
TBMM tarafından 2004'de alınan iki karardan birisi ABD ile birisi de Fransa ile nükleer işbirliği anlaşmasını onaylıyor. Tanay Sıtkı Uyar, "Türkiye nükleer çöplük mü olacak" sorumuz üzerine, "Sadece ABD değil Fransa da bu anlaşmadan yararlanacak gibi gözüküyor. Belki de o nedenle Türkiye'nin imtiyazlı ortaklık statüsünde ısrar ediyor. Üzerinde araştırma yapılmış atıkların nerede depolanacağına bağlı olarak kimin kimin çöplüğü olacağını göreceğiz. Nükleer güce sahip ülkelerin asıl kazancı şu anda birikmiş atıkları bertaraf etme bedelini kendi ülke vatandaşlarına ödettirmemeleri olacak" dedi.
http://www.birgun.net/bolum-63-haber-57665.html#haber_basi
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013