18.01.2008 Mlliyet
Adana, İzmir, Antalya ve Muğla kent merkezlerindeki ağaçların kırmızı palmiye böceği, ormanların ise Pityokteines curvidens (Büyük Göknar Kabuk Böceği), Dioryctria splendidella (Reçine Kelebeği), Blastophagus piniperda (Büyük Orman Bahçıvanı), İps sexdentatus (On iki Dişli Çam Kabuk Böceği), Thaumetopoea pityocampa (Çamkese Böceği), Orthotomicus erosus (Akdeniz Çam Kabuk Böceği), Rhyacionia Buoliana’nın (Çam Sürgün Bükücüsü) etkisi altında olduğu belirtildi.
Adana Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda doğal dengenin bozulmasıyla zararlı böceklerin aşırı üremeye başladığını, bu üremenin bitki ve canlılar için tehlikeli boyutlara ulaştığını söyledi.
Türkiye’de, 50 tür ve üzerinde orman zararlısının ağaçlarda tahribat yarattığını anlatan Yılmaz, küresel ısınma ve çeşitli faktörlerin etkisiyle zararlı böceklerin yayılış ve tahribatlarının hızlandığını ifade etti.
Bölgede 7 zararlı böcek türü ile etkin mücadele yürüttüklerini vurgulayan Yılmaz, "Zararlılarla mücadeledeki amacımız, böcek türlerinin sayısını azaltarak, kontrol altına almak" dedi. Bu kapsamda uzun yıllardır mekanik, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri uyguladıklarını belirten Yılmaz, bu mücadeleyi yürütürken, doğanın biyolojik dengesine zarar vermemeye özen gösterdiklerini kaydetti.
Yılmaz, Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney İspanya ve Mısır’dan sonra Türkiye’de ilk olarak Mersin’de, ardından Adana, Antalya ve İzmir’de Kırmızı Palmiye Böceği hasarı tespit edildiğini anımsatarak, böcek tahribatının salgın halini aldıktan sonra öneminin anlaşıldığını ifade etti.
Bölge ormanlarında da son 5 yılda meydana gelen böcek zararının, orman yangınlarından iki kat fazla tahribata yol açtığını anlatan Yılmaz, şunları kaydetti: "Böcek zararı, diğer tahrip edici faktörlere göre çok daha etkili. Bu nedenle zararlı böcek türleri ile mücadelede, zararlı türün erken tespiti, iyi tanınması, mücadele şekli ve esaslarının iyi bilinmesi ve bu konunun kesinlikle rehavet kabul etmeyeceği bilinci ile hareket edilmeli. Uzun yıllar çeşitli mücadele yöntemleri ile zararlı böcek türlerinin sayısının azaltılmasına çalışıyoruz. Özellikle böcekler iklim değişikliklerine bağlı olarak zaman zaman kitle üremesi yaparak büyük tahribata neden oluyor. Günümüzde küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri yüzyılın en önemli çevre gündemlerinden biri. İklimde meydana gelen değişiklikler, böcekler de dahil pek çok canlının davranış ve yaşam tarzlarını etkiliyor." İstanbul'da da tespit edildi
Uluslararası Kırmızı Palmiye Böceği Çalıştayı Koordinatörü Nurettin Çelmeoğlu da Kırmızı Palmiye Böceği ile mücadele kapsamında ilaçlama ve kesim işlemleri için çeşitli önlemler alındığını belirterek, "Böcek yoğun olarak Adana, İzmir, Antalya ve Muğla’da görülüyor. Bunun dışında İstanbul’da da bu böceğin var olduğunu tespit ettik. Sadece Türkiye değil Yunanistan, İtalya, Fransa, Portekiz, İspanya, İsrail, Ürdün, Mısır, Lübnan ve Suriye’de de bu zararlının etkileri görülüyor. Mücadele kapsamında bir çalıştay düzenledik ve çeşitli mücadele yöntemleri aldık. Aldığımız bu önlemleri böceğin etkili olduğu diğer illere de anlatacağız. Bu zararlının yok edilmesi için elimizden geleni yapacağız" dedi.
http://teknoloji.milliyet.com.tr/detay.asp?prm=0,3640187&id=3890
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013