18.01.2008 NTVMSNBC
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, İzmir Efemçukuru’ndaki arazinin yatırım işlemlerinin fazla uzamaması için kamulaştırıldığını açıkladı.
MHP İzmir Milletvekili Kamil Erdal Sipahi, İzmir Çamlı Barajı havzasında yapılan altın arama faaliyetlerine ilişkin yaptığı konuşmada, Efemçukuru’nda halkın, altın arama faaliyetinde bulunan şirkete satmadığı araziler için “yurt savunması” gerekçesiyle kamulaştırılma kararı alınmasını eleştirdi.
Sipahi’nin konuşmasına yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, siyanürle ilgili ortaya atılan iddiaların Türkiye’de tartışma yarattığını, bu nedenle de altın arama faaliyetlerinin gündeme geldiğini söyledi.
Halkın çevre duyarlılığının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Hilmi Güler, yasalara aykırı hareketleri olamayacağını, etik kurallara da dikkat ettiklerini belirtti.
Efemçukuru ile ilgili kamulaştırma kararına değinen Bakan Güler, şöyle devam etti: “Tabiki milli güvenlik, ulusal bütünlükten ziyade, o cümle, orada virgülle geçen ifadedir. Onun dışında, ‘Gerektiğinde kamulaştırma yapılır’ diye ifade edilmiştir. Orada virgülle geçen ifadeler, bu kamulaştırmaya örnek olabilecek durumları ifade ediyor. Onların bir tanesini de gerek görüldüğünde denmesinin sebebi, bu tür yatırımların fazla uzamaması içindir. Daha evvelden de benzer 2 uygulama daha vardır. Bu uygulamadan dolayı da farklılık olmasın, ayrıcalık olmasın diye bu da aynı kategoriye konulmuştur ki süratli şekilde bu yatırım yapılsın. Bu yatırımlar uzadıkça bol miktarda altın ithal eden ülke durumda oluyoruz. Halbuki Türkiye’nin 6 bin 500 ton altın bulma ihtimali var. Şu an da 600 tonluk kısmı ispatlanmış vaziyette. Biz, bu haliyle bile dünyada dokuzuncu durumundayız. 6 bin 500 tonluk altını bulup, gerçekleştirdiğimiz zaman dünya ikincisi olacağız.”
Efemçukuru’nda altın arama faaliyetinde bulunan firmanın, ÇED raporu aldığını da belirten Hilmi Güler, “ÇED raporu alınmış. Yasaya uygun çalışmalarını sürdüren bir müteşebbise yardımcı olmak ayrıca bizim görevimizdir” dedi. Bakan Güler, Efemçukuru’nda çıkarılan altının, Uşak’a götürülerek işleneceğini bildirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğünün (İZSU) “Çamlı Barajı inşaatını yapmaktan vazgeçtiğine ve DSİ yatırım programına alınmasına” ilişkin 21 Eylül 1999 tarihli yazısı olduğunu bildirdi.
http://www.ntvmsnbc.com/news/433336.asp
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013