17.01.2008 CNN Türk
Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF-Türkiye ve Selçuk Üniversitesi (SÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güler Göçmez, Konya Kapalı Havzası'nda Ocak 2006 - Aralık 2007 tarihleri arasında 60 kuyuda ölçüm yaptı. Araştırma sonucu; Çumra ve Altınekin gibi pancar ekiminin yoğun olduğu bölgelerde su seviyesinde 15 metreye varan düşüşler tespit edildi. Yeraltı sularının bu denli derinlere çekilmesinde; yağış azlığı kadar tarımsal sulamadaki yanlışlıklar da etkili oldu. 60 kuyuda gözlem Doç. Dr. Göçmez, araştırmada havzayı temsil eden kayıtlı ve kaçak olmak üzere toplam 60 kuyunun gözlem altına alındığını söyledi. Karapınar Ovası'ndaki gözlem kuyusundaki yeraltı su seviyesinin 1970'de 16.9 metre olduğunu ifade eden Göçmez, 2003 Eylül'de ise seviyenin 31.2 metreye indiğini bildirdi. Göçmez, 33 yıllık dönemde bölgedeki su seviyesinde 33 metrelik bir düşüş yaşandığını belirtti. Yapılan araştırmada kaçak kuyuların bulunduğu alanlar içindeki en fazla düşüşün Çumra-Okçu bölgesinde görüldüğünü vurgulayan Göçmez, "Bu alanda yeraltı su seviyesinin 1 yıl içinde 11 metre düştüğü belirlendi. Kayıtlı kuyuların bulunduğu alanlar içinde en fazla düşüş ise Çeltik'te görüldü. Bölgedeki su seviyesinin 2 yıl içinde 10 metre düştüğü gözlendi. Diğer bölgelerdeki su seviyelerinde de son 1 yıl içinde 1 metre ile 11 metre arasında düşüşler olduğu tespit edildi" dedi. Göçmez, araştırmanın her yıl daha fazla kontrolsüz su tüketildiğini, yeraltı suyu ile sulak alanların azaldığını gösterdiğini söyledi.
25 bin kaçak kuyu
5 Kasım itibarıyla DSİ tarafından bölgede tespit edilen kaçak kuyu sayısının 25 bin olduğunu bildiren Göçmez, havzada yaşamsal öneme sahip su rezervlerinin tükenme noktasına geldiğini, acil önlemlerin alınması gerektiğini sözlerine ekledi. WWF-Türkiye Su Kaynakları Programı Müdürü Buket Bahar Dıvrak da, Konya Kapalı Havzası'nın Türkiye yüzölçümünün yüzde 7'lik bölümünü kapladığını, Türkiye'de 13.66 kilometreküp olan yıllık çekilebilir yeraltı suyu rezervinin yüzde 10'unun burada bulunduğunu belirtti. Dıvrak, özellikle tarımsal sulama amacıyla yapılan ve sürdürülebilir olmayan su yönetimi uygulamaları yüzünden havzadaki sulak alanların kaybedildiğini, yeraltı su seviyesinin azaldığını kaydetti. Emniyetli su rezervi sınırı geçildi
Araştırma sonunda ortaya çıkan rakamlar ovanın hızla çoraklaştığını gösteriyor. Araştırmaya göre, yılda metrekareye 322 kilogram yağış alan Konya Ovası'na 2006'da 278, 2007'de ise sadece 223 kilogram yağış düştü. Yağmurdan yararlanamayan çiftçi de tarlasını sulamak için artezyen kuyularına yöneldi ve ovada emniyetli su rezervi sınırı da geçildi. Vakfa göre bir iki yıl içinde yağacak yağmur, emniyetli rezevri bile yenilemeyecek. 18 sayfalık yeraltı suyu seviye tespit araştırmasının sonuçları başta milletvekilleri olmaz üzere, ovada söz sahibi olan herkese gönderilecek, Türkiye'nin buğday ve pancar ambarı ovanın kurtarılması için çaba harcamaları istenecek.
http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=420488
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013