Sivil Toplum Kuruluşları Ortak Basın Duyurusu
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, kırsal yerleşim birimlerindeki evcil hayvanlar, bahçeler ve diğer av hayvanlarına zarar verdiği gerekçesiyle, Artvin, Kastamonu, Karabük illerinde yerli ve yabancı avcıların 2007-2008 Av Yılı kapsamında bozayı avı yapılmasına izin vermesinin ardından uygulama başlamıştır. Bu uygulama gerek ulusal mevzuata gerekse Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Çevre ve Orman Bakanlığı, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’nun kendisine verdiği yetkiye dayanarak bozayıyı "av hayvanları" arasına dahil etmemiş ve "yaban hayvanı" olarak sınıflandırarak koruma altına almıştır. Ayrıca Türkiye, taraf olduğu "Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi"yle de bozayıları koruma altına almayı taahhüt etmiştir. Bozayılar, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) kapsamındaki türler arasındadır. Bilimsel olarak da tüm dünyada sağlıklı bir ekosistemin göstergesi olarak en önemli canlılar arasında sayılan bozayıların korunması, diğer birçok yaban hayatı türünün de varlığını sürdürmesini sağlamaktadır. Ulusal ve uluslararası mevzuata, bilime, ahlaka ve vicdana aykırı bu uygulamadan acilen vazgeçilerek, bozayı katliamı durdurulmalı ve bundan böyle hiçbir şekilde bozayı avına izin verilmemelidir.
Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, kırsal yerleşim birimlerindeki evcil hayvanlar, bahçeler ve diğer av hayvanlarına zarar verdiği gerekçesiyle, Artvin, Kastamonu illerinde yerli ve yabancı avcılar tarafından 2007-2008 Av Yılı kapsamında bozayı avı yapılmasına izin vermesinin ardından uygulama başlamıştır.
Bilimsel olarak bozayılar, sağlıklı bir doğanın göstergesi olan en önemli canlılardan biridir. Yaşamaları için geniş, doğal ve sağlıklı yaşam alanlarına ihtiyaç duyduklarından, bir alanda bozayı bulunması o alanın sağlıklı bir ekosisteme sahip olduğunu göstermektedir. Dünyadaki uygulamalara bakıldığında, bu canlının korunmasıyla diğer birçok yaban hayatı türünün de varlığını sürdürmesinin sağlandığı görülmektedir.
Bu uygulama, gerek ulusal mevzuata gerekse Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır: 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu’na göre, bir Av Yılı kapsamı içinde avlanabilecek av hayvanları listesini Çevre ve Orman Bakanlığı’na bağlı Merkezi Av Komisyonu belirlemektedir. Bakanlığını belirlediği ve 2007-2008 Merkez Av Komisyonu kararının ekinde yer alan av hayvanları listesinde bozayı yer almamaktadır. Öte yandan Türkiye, taraf olduğu uluslararası sözleşmelerle de bozayıyı koruyacağını taahhüt etmiştir: "Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi"ne göre taraf ülkelerin koruması gereken türler arasında bozayı yer almaktadır. Bozayı ayrıca, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES Ek II) kapsamındaki türler arasındadır.
Bozayının avlanmasına izin veren kararın gerekçesinde, Türkiye’de ayı popülasyonunun artmasıyla kırsal yerleşim birimlerindeki evcil hayvanlar, bahçeler ve diğer av hayvanlarına zarar verdiği belirtilmektedir. Oysa ki, Yerli ve Yabancı Avcıların Av Turizmi Kapsamında Avlanmalarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 30. maddesi "avlanacak av hayvanlarının türleri, cinsiyetleri ve avlanılmasına izin verilecek miktarların envanter çalışmaları doğrultusunda" belirlenmesi gerektiği belirtilmektedir. Türkiye’de ayılara yönelik detaylı ve güvenilir bir envanter olmadığından popülasyonun gerçekte artıp artmadığı bilinmemektedir. İnsanların yasalara aykırı şekilde orman vb yaşam alanlarına müdahalesi sonucunda, yaban hayatının yaşam alanı daralmakta; bu nedenle insanla ayı gibi türlerin çatışması ve benzeri sorunların artması, ayı sayısının artmış olduğu izlenimini uyandırmaktadır. Böylesi bir avlanma izninin bu gibi subjektif izlenimlere dayanarak değil; gerekli bilimsel, güncel ve sağlıklı envanter çalışmalarına ve popülasyon artışını kanıtlayacak geçmiş yıllara dönük bilgilere dayanarak verilmesi gerekmektedir.
Türkiye’de doğal alan tahribatının hızla devam etmesi, yaşam alanları daralan hayvanlarla insanlar arasındaki çatışmayı giderek artırmaktadır. Yaban hayvanlarını korumak ve ayı gibi türlerde insanların yaşadığı bölgelerde çatışmayı azaltmak için çok yönlü çözümlerin geliştirilmesi ve uygulanması gereklidir. Bu sorunların çözümünde özellikle bozayı gibi ekosistem açısından önemli gösterge türlerin sağlıklı biçimde yaşayabileceği büyüklükteki doğal alanların korunması, bozulan yaşam alanlarının, hayvanların beslenmelerini sağlayacak şekilde restore edilerek doğal yapısına kavuşturulması ve yöre halkının bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Başta nesli tehlike altındaki türler olmak üzere, tüm canlılar ülkemizin doğal zenginliğidir. Sahip çıkılması gerekirken, bilerek ve isteyerek kaybedilen doğal değerlerin yeri herhangi bir şekilde doldurulamaz. Bizler, aşağıda adı geçen sivil toplum kuruluşları olarak, ülkemizin doğal değerlerinin doğru yönetilmesi yönünde yapılacak her türlü bilimsel çalışma ve bilinçlendirme çalışmalarına katkıda bulunmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Çevre ve Orman Bakanlığı’ndan, bilime, yasaya, ahlaka ve vicdana aykırı olan bu karar ve uygulamadan acilen vazgeçmesini, gelecekte de bu uygulamayı tekrarlamaması nı, TÜBİTAK’ın vurulan ayıların trofelerinin yurtdışına çıkarılması için CITES’e aykırı olarak verdiği iznin iptal edilmesini talep ediyor; sorumlu kişi ve kuruluşları göreve çağırıyoruz.
Kamuoyuna saygılarımızla duyururuz.
Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı Doğa Derneği Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Grubu WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı)
Bilgi İçin:
Deniz Şilliler Tapan, WWF-Türkiye Basın ve Yayın Koordinatörü dtapan@wwf.org. tr, Tel: 0212 528 20 30
Özgün Emre Can, Doğa Derneği Memeli Araştırmaları Koordinatörü emre.can@dogaderneg i.org, Tel: 0312 448 05 37
Ahmet Emre Kütükçü, Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Grubu ykrd@yabanhayatvet. org, Tel: 0535 428 28 13
Can Çokçalışkan, Kırsal çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği canpesti@yahoo. com
Suha Umar, Av ve Yaban Hayatı Koruma, Geliştirme ve Tanıtma Vakfı suha.umar@isbank. net.tr , 0212 231 48 27
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013