YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Ocak 2008

Antinükleer Mücadele Yeşiller'den Şahin'e Göre 2008'in Çevre Gündemi

  • 2007'de Nükleer Yasası'nın kabulü, altın madenciliğinin hız kazanması, Kyoto'nun imzalanmaması üzen; mücadelenin büyümesi, hükümetin Kyoto'ya yeşil ışık yakması sevindiren gelişmeler.
        

    31.12.2007 Bianet

    Yeni yıla girerken bianet çevre/ekoloji alanında geride kalan yılın olumlu, olumsuz gelişmelerini ve 2008'in gündemini Türkiye Yeşilleri'nden Ümit Şahin'e sordu.

    "Nükleer santral yasası bir skandaldı"

    Şahin, 2007'nin en olumsuz gelişmesini "Türkiye yedi yıl aradan sonra tekrar nükleer bataklığa çekilmek isteniyor. Üstelik yasaya konan geçici 2. maddeyle kömürlü termik santrallara teşvik verilmesi hem küresel ısınma, hem de çevre sağlığı açısından bir skandal" diyerek nükleer santral yasasının kabul edilmesi olarak görüyor.

    Maden yasasının verdiği olanakla Türkiye'nin her karışının altın madenciliğine açılarak yok edilmek istenmesinin çok ciddi bir tehlike olduğunu söyleyen Şahin'e göre altın madenciliğinin hız kazanması başka bir üzücü gelişme.

    Yeşiller'in sözcüsü yıllardır sorun olan ve 2007'de olumsuzluğunu koruyan iki gelişmeye daha dikkat çekiyor: "Kyoto Protokolü'nün hâlâ imzalanmamış olması ve İstanbul'da üçüncü köprünün tekrar gündeme gelmesi, bu nedenle İstanbul ormanlarının tekrar tehdit altına girmesi iktidardaki zihniyetin bir türlü değişmediğini göstermesi açısından ürkütücü."

    İklim değişikliğini durdurmak isteyenler 2007'de sokaklardaydı

    Şahin 2007'nin umut veren olumlu gelişmeleriniyse şöyle sıralıyor:

    • 28 Nisan ve 8 Aralık'ta Küresel Eylem Grubu'nun çağrısıyla binlerce insanın "küresel ısınma durdurulsun, Türkiye Kyoto'yu imzalasın, başka bir enerji mümkün" diyerek sokaklara çıkması en olumlu gelişmelerden biri. Bu aktivist ruhun tekrar yerleşmeye başlaması çok heyecan verici.
    • Yeşiller'in "Türkiye Kyoto'yu İmzala" imza kampanyasında sadece 3 hafta gibi kısa bir sürede hedeflenen 100 bin imzanın aşılması ve 2 ayda 170 bin imza toplanması kitlelerin, özellikle de genç kuşakların duyarlığı ve somut bir şeyler yapılmasını isteme kararlılığı adına çok olumlu.
    • Hükümetin bu gelişmelere kayıtsız kalmayarak 2008'de Kyoto Protokol sürecine dahil olacaklarını ilan etmesi olumlu. Ama hâlâ neden bekliyor olduklarını anlamak çok zor. Hükümet derhal Kyoto'yu Meclis'ten geçirmeli ve sera gazı indirim hedefini belirlemeli.
    • Rüzgar santralı için çok sayıda lisans başvurusu yapılması somut hedefler koymak adına sevindirici ve bir şeylerin değişebileceğinin işareti.

    "Herkes Çernobil'in 22. yılında mitinge"

    Son olarak Şahin yeni yılın, 2008'in gündemini aktarıyor, Şahin'e göre nükleer santral planlarına karşı mücadele hızlanacak. Nükleer karşıtı hareket 2008'in en önemli gündemi. Hareketin en önemli adımı Çernobil'in 22. yılında İstanbul'da yapılacak nükleer karşıtı miting olacak.

    Ayrıca Silopi, Aliağa, Bartın ve Yatağan önderliğinde termik santrallara karşı mücadeleler büyüyecek.

    İklim değişikliği mücadelesi 2008'de de gündemde.

    2008'in bir diğer gündemi ise Şahin'in ifadesiyle "çevre hareketinde çok şey değiştirecek" Yeşiller Partisi'nin kurulması olacak.

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/103894/2008in-cevre-gundemi-antinukleer-mucadele    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu