28.12.2007 CNN Türk
Doğu Karadeniz'in salyangoz ve kurbağa üretiminde çok önemli bir potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. Doç.Dr. Bilal Kutrup, Türkiye'de kurbağa ve salyangoz üretiminin avcılığa dayandığını ifade ederek, "Kurbağa avcıları topladıkları kurbağaları firmalara satıyor. Firmalar kurbağaları temizliyor. Temizlenen kurbağalar, dondurulmuş olarak veya konserve şeklinde ihraç ediliyor" dedi.
Kurbağa ve salyangoz üretimi için ilk olarak ihracat bağlantılarının yapılması gerektiğini belirten Kutrup, "Türkiye'nin birçok yerinden çok sayıda telefon ve mail alıyorum. Kurbağa ve salyangoz üretimi için çiftlik kurmak amacıyla bilgi istiyorlar. Arayanlara, Türkiye'de iç pazar olmadığı için yurt dışı bağlantılarının yapılmasının çok önemli olduğunu söylüyor ve teknik bilgiler veriyoruz. Böyle bir tesis kurmak isteyenler önce dış pazar sorununu çözüp bu işe girmeli" diye konuştu.
Salyangoz ve kurbağaya yönelik işin çok karlı olduğunu vurgulayan Kutrup, "Ancak Türkiye'de kontrolsüz bir şekilde yapılan salyangoz ve kurbağa avcılığı, bu hayvanların neslinin tükenmesine neden oluyor. Önümüzdeki senelerde avlanacak kurbağa ve salyangoz bulunamayabilir. Bunun için de tesisleşerek üretime geçilmeli" dedi.
Türkiye'de salyangoz ve kurbağanın halktan toplandığını anımsatan Kutrup, "Kurbağa ve salyangoza yönelik doğru dürüst bir entegre tesis ülkemizde bulunmuyor. Böyle bir tesis çok karlı bir yatırım olabilir. Özellikle Doğu Karadeniz'de böyle bir tesis için alt yapı fazlasıyla yeterli" diye konuştu.
Kutrup, bir kurbağa çiftliği kurarak üretim yapmanın mümkün olduğunu dile getirerek, şunları söyledi: "Ülkemizde kurbağa çiftliği kurma konusunda çalışmalar yapılmakta. 5 - 6 dönüm araziye ihtiyaç bulunuyor. Arazinin içerisine de 5 ayrı tür havuz yapılması gerekiyor. Kurbağaların ideal satış ağırlığı 150 - 220 gram arasında. Bu ağırlığa 10 ay gibi kısa bir sürede ulaşılıyor. Avcılıkla kurbağaların aşırı toplanması, doğanın dengesini bozabilir. Ancak çiftliklerde üretilmesi doğaya zarar vermez ve dengesini bozmaz. Düzenli bir üretim ve ihracat sağlar."
Ekonomik getirileri
KTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kenan Çelik ise kurbağa ve salyangoz üretiminin bölgeye önemli bir döviz girdisi sağlayacağını söyledi.
Kurbağa ve salyangozun iç piyasada tüketilmediği için üretimin tamamının ihraç edildiğini ve önemli bir döviz girdisi oluşabileceğini ifade eden Çelik, "Bu konuda krediler alınabilir. AB fonları ve TR 90 kapsamında projeler yapılabilir. Kurulacak tesislerde aynı zamanda, kara ve deniz salyangozu ile balıklar da işlenebilir" dedi.
"Müslüman mahallesinde salyangoz satılmaz" deyiminin çok eskilerde kaldığını savunan Çelik, şöyle devam etti: "30 yıl önce Karadeniz Bölgesi'nde kara salyangozu toplanır ve satılırdı. Bölgede salyangoz alıp-satan esnaf vardı. Hatta bazı ilçelerimizde salyangoz işleme tesisleri bile kurulmuştu. Son yıllarda ise salyangoz ticareti yapılmaz oldu. Çünkü salyangozlar sınır tanımadan toplanmış, artık doğada salyangoz kalmamıştır. Hatta neslinin tükeneceği bile söylenmişti. Toplanabilecek olanlar da bir tesisin çalışması için yeterli olmamaktadır. Oysa İç Anadolu'nun çeşitli bölgeleri, Konya ve Adana'da salyangoz işleme tesisleri halen var. Salyangozlar doğadan toplattırılıyor. Tamamen ihracata çalışıyorlar. Dünya pazarının yüzde 40'ı Türkiye'nin elinde. Başta Fransa, İtalya, Almanya, İngiltere olmak üzere AB ülkeleri, Güney Amerika ülkeleri, ABD, Japonya, Lübnan, İsviçre, Çin gibi ülkelere ihracat yapıyoruz. İyi bir döviz getirisi sağlıyor. Bu ülkelerde en lüks restoranlarda, en pahalı yiyecekler arasında sayılıyor."
http://www.cnnturk.com/YASAM/DIGER/haber_detay.asp?PID=223&haberID=415290
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013