17.12.2007 NVMSNBC
AMSTERDAM - Alçak rakımlı bir ülke olan Hollanda’nın topraklarının dörte biri deniz seviyesinin altında. Bu nedenle deniz, kıyı bölgeleri için sürekli bir tehdit kaynağı. Küresel ısınma bu tehdidi daha da ciddi kılıyor. Çünkü küresel ısınmaya bağlı iklim değişiklikleri sonucu önümüzdeki yüzyılda Hollanda kıyılarında deniz seviyesinin 85 cm yükselmesi bekleniyor.
Ülkedeki üç büyük nehrin taşması ve büyük sel felaketlerin meydana gelmesi de olası. Son yapılan anketler de, Hollandalıların seli terör saldırılarından daha büyük tehdit gördüğünü ortaya koyuyor.
Bu durum Hollanda hükümetini yeni önlemler almaya itiyor. Bu önlemlerden birisi de kıyı bölgelerini korumak için Kuzey Denizi’nde yapay adalar oluşturulması. Hatta Hollanda’nın simgesi olan lale şeklinde bir ada yapılması gündemde.
Hollanda Parlamentosu, projeyi araştırması için bir komisyona yetki verdi. Parlamentoda projeye destek sağlamak için yürütülen çalışmaların öncülüğünü yapan Hıristiyan Demokrat politikacı Joop Atsma, lale adanın ülkenin tanıtımı da katkı sağlayacağını söylüyor.
Tarım Sektörü İçin Acil Çözüm İsteniyor
Hollandalıların acilen yeni topraklara da ihtiyacı var. Bir kilometrekarede 485 kişinin yaşadığı ülkede arazi fiyatları hızla yükseliyor. Bu durum tarım sektörüne de zarar veriyor.
En fazla tarım ürünü ihraç eden üçüncü ülke olan Hollanda’nın bu konumunu kaybetmesinden korkuluyor. Hollandalı yetkililer, lale adada oluşturulacak tarım alanlarının bu soruna da iyi bir çözüm olacağı görüşünde.
Kuzey Denizi'nde Ekolojik Bozulma Uyarısı
Ama çevrecilerin bazı uyarıları var; çünkü Kuzey Denizi, istediğinizi kolayca inşa edebileceğiniz bir çöl değil. Kuzey Denizi ekolojik açıdan çok zengin; hatta dünyanın en bereketli sularından birisi. Eğer bu bölgeye bir ada inşa edilirse deniz canlıları, göçmen kuşlar ve ekolojik sistem zarar görür.
Projenin maliyeti de bir başka eleştiri konusu. Joop Atsma ise projenin getirisinin götürüsünden fazla olduğunu savunuyor.
Suyla Mücadele İhraç Ediliyor
Hollanda’nın su baskınları ve denizle mücadelesi çok eskiye dayanıyor. 1300’lü yıllarda alçak kesimlerdeki suların tahliyesi için yel değirmenlerinden yararlanılmıştı. 1953’te meydana gelen sellerde yaklaşık 2 bin kişi ölünce dünyanın en büyük inşaat projelerinden biri çerçevesinde dev dalgakıranlar, kanallar ve setler inşa edilmişti.
Artık Hollanda bu teknolojiyi ihraç etmeye başladı. Örneğin Dubai’deki palmiye şeklindeki ada Hollandalı mühendislerin imzasını taşıyor. ABD’li yetkililer de 2005’teki Katrina tayfununun ardından New Orleans’taki suların tahliyesi için Hollandalı uzmanların yardımına başvurdu.
http://www.ntvmsnbc.com/news/429890.asp
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013