YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Aralık 2007

Türkiye Kyoto'yu İmzala!

  • Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalamasını isteyen 21 sivil toplum kuruluşu, İzmir'de "2 Aralık Gündoğdu Buluşması" adıyla miting gerçekleştirdi    

    03.12.2007 Birgün

    Türkiye'nin Kyoto Protokolü'nü imzalamasını isteyen 21 sivil toplum kuruluşu, İzmir'de "2 Aralık Gündoğdu Buluşması" adıyla miting gerçekleştirdi. Gündoğdu Meydanı'ndaki mitingde konuşan tertip komitesi temsilcisi Rukiye Aktan, "Türkiye Kyoto Protokolü'nü imzalamayan kayda değer üç ülkeden birisidir" dedi.

    İklim değişikliklerinin beklenenden daha sert ve hızlı geliştiğini belirten Aktan şöyle konuştu: "Doğu Akdeniz ile birlikte Türkiye'de yaz boyu yaşanan ağır kuraklık, kentlerde susuzluğa, tarlalarda afete dönüştü. Tüm dünyada benzeri az görülmüş bir hububat kıtlığı yaşanıyor. Kuzey yarımkürede geçen kış 125 yıldır kaydedilen en yüksek sıcaklıklara ulaşıldı. Bu durumun temel nedeninin endüstrileş-miş ülkeler tarafından atmosfere salınan sera gazları olduğunu herkes biliyor.

    Sera Gazları Oranında Artış Var

    Türkiye'den atmosfere salınan sera gazlarının miktarı ise 1980 yılından itibaren artış göstererek 1990'da 170 milyon tona, 2004 yılında ise 357 milyon tona ulaştı. Bu rakam Türkiye'nin yüzde ı'lik gaz salınımında başı çeken ilk 20 ülkeye yaklaştığını gösteriyor. 1992 yılında bu tehdidi öngörerek çalışmalarına başlanan ve 1997 yılında imzaya açılan Kyoto Protokolü ile 169 ülke, küresel ısınmayı dur-duramasa da yavaşlatmak için çalışacağını taahhüt etti. Sera gazları salınımları oldukça yüksek seviyelerde olan ABD ve Türkiye ise anlaşmayı imzalamadı. Oysa BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve bunun devamında bağlıyıcı niteliği olan Kyoto Protokolü küresel iklim felaketi riskine karşı mücadeleyi sağlayacak uluslararası tek çerçeve olma özelliğini taşıyor." Aktan, iklim değişikliği gerekçesiyle yeni nükleer reaktörler kurulduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi: " Elimizdeki yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji verimliliğini artıran teknolojiler, nükleer güce göre daha hızlı, ucuz, güvenli ve temiz çözüm stratejileri olduğunu kanıtlıyor. Kyoto Protokolü'nü imzalamayan kayda değer üç ülkeden birisi Türkiye'dir." Mitinge katılan yüzlerce kişi, "Ne petrol, ne kömür, ne nükleer; güneş, rüzgar bize yeter", "Başka bir enerji mümkün Türkiye Kyoto'yu imzala" sloganları attılar.

    Çok Sayıda Kuruluş Katıldı

    Mitinge Doğal ve Kültürel Çevre için Yaşam Girişimi, DSİP İl Başkanlığı, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Ege Fotoğraf ve Sinema Amatörleri Derneği, Emekli-Sen Buca Şubesi, Greenpeace, Hayal-baz Sanat Derneği, Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Kampanyası, İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği, İzmir Bisiklet Derneği, Kaçkar Kültür ve Dayanışma Derneği, Küresel Eylem Grubu, Liseli SAKA. Güzeltepe Spor Kulübü, ÖDP İzmir İl Başkanlığı, Petrol-İş Aliağa Şubesi, Sinoplular Derneği, Tiyat-roevi Kültür Sanat Merkezi, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Tunceliler Derneği ve Yeşiller destek verdiler. "Nükleer'e hayır" diyen Sinop dernekleri ile Fırtına vadisinde büyük bir çevre hareketi yaparak barajı engelleyen Rize Kaçkar dernekleri de tam kadro mitingdeydiler. Kışladağ altın madenini engelleyen köylülerle Bergama altın ve Turgutlu nikel madenlerine karşı mücadele eden gruplar da mitinge katıldılar.

    http://www.birgun.net/bolum-56-haber-54417.html#haber_basi    

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu