22.11.2007 NTVMSNBC
HONG KONG - Çin, Hong Kong, ABD ve İngiliz araştırmacıların “Proceedings of National Academy of Sciences” (PNAS) dergisinde yayımlanan araştırmalarında, dünyanın artan nüfusunun, insanlığın küresel ısınmanın sonuçlarına yeterli biçimde uyum sağlaması konusunda sorun yaratabileceği vurgulandı.
Georgia Teknoloji Enstitüsü Profesörü Peter Brecke, daha sıcak havaların bir süre için iyi olacağını, ancak bitkilerin bundan etkileneceğini kaydetti. Brecke, “Daha fazla kuraklık ve hızla büyüyen nüfus nedeniyle, herkes için yiyecek bulmak giderek zorlaşacak. Sonuçta, açlığa ve aç insanların gıda ya da su için çatışmalarına daha fazla şahit olmamız şaşırtıcı olmayacak” dedi.
Tarihsel olayları inceleyen ve bağlantılı verileri değerlendiren ekip, sıcaklık düşüşlerinin, savaş, kıtlık ve nüfus azalmasıyla sonuçlandığını belirledi.
Araştırmacılar, 1400 ve 1900 yılları arasındaki “küçük buzul çağı” olarak adlandırılan ve 1450, 1650 ve 1820 yılları civarında en düşük küresel sıcaklık ortalamalarının saptandığı döneme odaklandı.
Hong Kong Üniversitesinden Profesör David Zhang, “Bu tip ekolojik durumlarda, insanlar başka bir bölgeye göç etme eğilimi gösteriyor. Böyle kitlesel göçler savaşları tetikliyor. Tıpkı 13. yüzyılda Moğolların kuraklık nedeniyle Çin’i istila etmeleri ya da Mançuryalıların, 17. yüzyılda kuzeydoğuda yaşadıkları bölgedeki iklim koşulları nedeniyle Çin’in merkezine göç etmeleri gibi” diye konuştu. Profesör Zhang, salgın hastalıkların doğrudan sıcaklık değişimiyle ilgisi olmadığını, ancak bunun büyük göçlerin sonuçlarından biri olduğunu kaydetti.
Dünyanın Yarısı Risk Altında
Araştırmacılar, sıcaklık düşüşlerinin meydana geldiği dönemlerin büyük toplumsal olaylara ve çatışmalar neden olduğu, ancak küresel ısınmanın da benzer sonuçlar yaratacağı uyarısında bulunuyor.
İklim değişimiyle ilgili geçen hafta yayımlanan bir rapor, küresel ısınmanın, dünya ülkelerinin yarısını çatışmaya ve ciddi anlamda politik istikrarsızlığa sürükleyeceği uyarısını içeriyor.
Merkezi Londra’da bulunan “International Alert” grubunun hazırladığı raporda, yaklaşık 2,7 milyar insanın yaşadığı 46 ülkenin iklim değişim nedeniyle yüksek oranda çatışma riski altında bulunduğu, diğer 56 ülkede ise siyasi istikrarsızlık ve kargaşa riskinin söz konusu olduğu kaydedildi.
Kuruluşun Genel Sekreteri Dan Smith, uluslararası arenada 2020’ye kadar iklim değişimiyle doğrudan ilgili çatışmalar çıkacağını öngördüğünü söyledi.
Afrika’nın batısı ve merkezindeki ülkeler tehlike listesinin başlarında yer alıyor. Hindistan’daki Ganj nehri sularının giderek azalmasıyla Bangladeş’te tehlikeli değişimler görüleceği, su sıkıntısının zaten sorunlu olan Orta Doğu bölgesindeki koşulları daha da zorlaştıracağı belirtiliyor.
Smith, Latin Amerika ülkelerinin de, nehirleri besleyen suların azalması nedeniyle istikrarsızlık ve kargaşaya düşebileceği uyarısında bulunuyor.
Uzmanlar, ülkelerin ve hükümetlerin, bu konuyu öncelikli meseleler arasında değerlendirmesi ve bölgesel çatışma risklerini de hesaba katmaları gerektiğini vurguluyor.
http://www.ntvmsnbc.com/news/427140.asp
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013