YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Ocak 2025

Süper tanker limanları risk altında

  • İklim krizinin etkilerinden biri olan deniz seviyesindeki yükseliş, dünya genelindeki en büyük petrol limanlarını tehdit ediyor.

    Uluslararası Kriyosfer İklim İnisiyatifi’nin (ICCI) raporunda, deniz seviyesindeki yükselişin dünya genelindeki en büyük petrol limanlarını tehdit ettiği belirtildi. Raporda, Suudi Arabistan’ın Ras Tanura ve Yanbu limanları başta olmak üzere ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Singapur ve Hollanda gibi ülkelerdeki limanların tehdit altında olduğu vurgulandı. Özellikle Suudi Arabistan’daki Ras Tanura ve Yanbu limanları, ülkenin petrol ihracatının yüzde 98’ini gerçekleştiriyor. ABD’nin Houston ve Galveston limanları, Çin’deki Şangay ve Ningbo-Zhousan limanları ile Singapur ve Hollanda limanları da benzer risklerle karşı karşıya. Bilim insanları, deniz seviyesinin yükselmesinin kaçınılmaz olduğunu, buzulların erimesi durdurulmazsa bu yükselişin 2070 yılına kadar gerçekleşebileceğini öngörüyor. Hatta bazı senaryolarda bu artışın 3 metreye ulaşabileceği ve felaketin bin yıl içinde kaçınılmaz hale geleceği ifade ediliyor.

    Deniz seviyesi artışı şimdiden etkilerini gösteriyor
    Deniz seviyesindeki yükselme henüz 1 metreyi bulmadan bile kıyı bölgelerinde önemli sorunlara neden oluyor. Bilim insanları, fırtına dalgalarının daha güçlü hale gelmesiyle tuzlu suyun karaya sızarak yapı temellerini aşındırdığını belirtiyor. Bu durum, kıyı altyapısının zayıflamasına ve limanların işlevsiz hale gelmesine yol açabilir.

    Fosil yakıt kullanımı, kendi felaketini hazırlıyor
    ICCI Direktörü Pam Pearson, “Bu petrol limanlarının 1 metre suyun altında kalacağı gerçeği ironik. Çünkü bu durum, fosil yakıt kullanımının yarattığı bir sonuç” dedi. ICCI Bilim Danışmanı James Kirkham ise; “Petrol musluklarını kapatmayı reddetmek, deniz seviyesi ‘yükselme musluklarını’ açık bırakmak anlamına geliyor. Emisyonlar hızla azaltılmazsa, deniz seviyesinin yükselişi kontrol edilemez hale gelecek” ifadelerini kullandı.

    Suudi Arabistan eleştiri oklarının hedefinde
    Suudi Arabistan, küresel zirvelerdeki politikaları nedeniyle sık sık eleştiri oklarının hedefi oluyor. Ülkenin, Riyad’da düzenlenen çölleşme ve kuraklıkla mücadele müzakerelerinde iklim değişikliğine atıfta bulunmayı reddetmesi, uluslararası alanda tepkilere yol açtı. Ayrıca Suudi Arabistan’ın COP29 İklim Zirvesi’nde fosil yakıtların sınırlandırılması yönündeki ilerlemeleri engellediği iddia ediliyor.

    Küresel petrol ticareti büyük tehdit altında
    2023 yılında Suudi Arabistan’ın Ras Tanura ve Yanbu limanlarından toplam 214 milyar dolar değerinde petrol ihraç edildi. Su altında kalma riski bulunan 13 limanın, küresel petrol ihracatının yaklaşık yüzde 20’sini gerçekleştirdiği tahmin ediliyor. Zero Carbon Analytics’ten Murray Worthy, “Fosil yakıtlara bağımlılık, ülkeleri enerji arzında kesintiler yaşanacak felaketlere sürüklüyor” dedi.

    Savunma önlemleri yetersiz kalabilir
    Bilim insanları, kıyı koruma duvarları gibi savunma önlemlerinin oldukça maliyetli olacağını ve sorunu yalnızca geçici olarak çözeceğini belirtiyor. Murray Worthy, “Bu duvarları sürekli yükseltmek zorunda kalırsınız ve bu, uzun vadede kaybedilmiş bir mücadele olur” ifadelerini kullandı.

    ICCI tarafından yayımlanan verilere göre, yüksek emisyon değerleri düşürülmediği sürece buzulların erimesi durdurulamayacak ve deniz seviyesindeki yükselme devam edecek. Bilim insanları, yenilenebilir enerjiye geçişin küresel ısınmayı yavaşlatacağını ve enerji güvenliği sağlayacağını vurguluyor. Gelecek yıllarda benzeri görülmemiş doğal felaketlerin yaşanmaması için dünya liderlerinin fosil yakıtlardan uzaklaşma çabalarını hızlandırması gerekiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu