YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Kasım 2007

İzmit'te Beyaz Madde Deniz Yüzeyini Kapladı

  • Çevresindeki sanayi tesisleriyle kirlilikten ''nasibini alan'' İzmit Körfezi'nde, bir ay önce görülen ve zaman zaman çoğalıp azalan beyaz madde deniz yüzeyini tamamen kapladı.
        

    19.11.2007 CN Türk

    Söz konusu maddeden örnek alan Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), bu maddenin daha önce Akdeniz ve Karadeniz'de de görüldüğünü, İzmit Körfezi'nde daha yoğun olduğunu belirtmiş, ancak tanımını yapamamıştı.
     
    TÜBİTAK'ın Gebze yerleşkesindeki Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kimya ve Çevre Enstitüsü uzmanlarından Doç. Dr. Çolpan Polat Beken, ilk kez 18 Ekim'de gözlemlenen bu maddenin sürekli izlendiğini, analizlerin sürdüğünü, bunun doğal bir oluşum olduğunu söyledi.
     
    Beyaz tabakanın "canlı" olmadığını, ancak bu tabakaya tutunmuş birçok canlı organizmanın bulunduğunu söyleyen Doç. Dr. Beken, literatürde bu maddenin tam olarak ne olduğuna ilişkin bilgi bulunmadığını söyledi.
     
    TÜBİTAK uzmanlarına göre, maddenin oluşumunda; körfezin doğal dengesinin değişmesi ile farklı meteorolojik koşullar ve buna bağlı değişen biyolojik yaşam döngüsü etkili oldu.
     
    Belediye ne diyor?
     
    Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Necmi Kahraman, deniz yüzeyindeki beyaz mukuslu tabakanın fitoplanktonlardan (hareket yeteneği akıntıya bağımlı su bitkisi) kaynaklandığını düşündüklerini söyledi.
     
    Kahraman, İzmit Körfezi'nde, toplu balık ölümlerine neden olabileceği bildirilen deniz üzerindeki beyaz mukuslu tabakanın, bu sabah itibarıyla İzmit Marina mevkiinde yoğunluk kazandığını söyledi.
     
    Kahraman, "Analizler (TÜBİTAK) henüz sonuçlanmadı. Bizim ilk tespitimiz, tabakanın mevsimsel biyolojik oluşumdan kaynaklandığı yönündedir. Fitoplanktonlardan kaynaklandığınıdüşündüğümüz beyaz mukuslu tabaka sadece İzmit Körfezi'nde değil, Marmara Denizi'nin diğer bölgelerinde de görülüyor. Erdek dahil birçok yerde aynı tabakanın bulunduğu haberlerini alıyoruz" dedi.
     
    Gerekli izlemelerin tamamlanamadığını, araştırmanın zaman alabileceğini dile getiren Kahraman, "Nereden geldiği, nasıl oluştuğu netlik kazanmadı, ancak sanayi ve zehirli atıklardan kaynaklanmadığını tahmin ediyoruz" diye konuştu.
     
    Tehlikeli olabileceği belirtilmişti
     
    TÜBİTAK-MAM Başkan Vekili Mehmet Önder Yetiş, tabakanın deniz canlıları için tehlike yaratabileceğini ve toplu balık ölümleri olabileceğini belirtmişti.
     
    Literatür çalışmalarına göre, bu ve benzeri oluşumların (musilaj/Mucilage) uzun süredir Adriyatik Denizi'nde görüldüğüne dikkati çeken Yetiş, literatür araştırmalarının olayın birçok nedeninin olabileceğini ortaya koyduğunu, oluşumun meteorolojik ve biyolojik olabileceği gibi, bakterilerden ve toksin üreten fitoplanktontürlerinden de kaynaklanabileceğini bildirmişti.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&haberID=405731    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu