YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Şubat 2023

Depremler yeryüzünün merkezinde yeni bir iç çekirdek mi ortaya çıkardı?

  • Bilim insanları depremler sonrası yaşanan sismik dalgaların yansımalarını ölçerek yeryüzünün merkezinde yeni bir katman ya da ‘iç çekirdek’ olabileceğini ileri sürdü.

    Yerbilimciler, dünyanın bin 600 kilometre derinliğinde 644 kilometre çapında bir metalik çekirdek bulunduğu ve bu çekirdeğin demir-nikel karışımı bir yapıdan oluştuğu yönündeki savın ağırlık kazandığını belirtti. Nature Communications dergisinde yayınlanan araştırmaya göre; sismik dalgaların katmanlardan nasıl yansıdığını izleyen araştırmacılar, dünyanın sanıldığının aksine dört değil beş katmandan oluştuğunu ve su katmanı, yer kabuğu (Litosfer), magma katmanı (Pirosfer) ve çekirdek katmanının (Barisfer) içinde katı ve metalden gizli bir iç çekirdek yattığı sonucuna ulaştı. Avustralya Ulusal Üniversitesi Yer Bilimleri Araştırma Okulu'nda çalışmanın yazarlarından Sismolog Dr. Thanh-Son Phạm yayınladığı mesajda, "Bu çalışmada ilk kez, güçlü depremlerden kaynaklanan sismik dalgaların dünyanın bir tarafından diğerine sekme gibi beş kata kadar gidip geldiğine dair gözlemleri rapor ediyoruz" dedi. Bu teorinin doğrulanması, yerbilimcilerin gezegenin nasıl oluştuğu, manyetik alanının nasıl geliştiği ve gelişmeye devam edeceğini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir.

    Bir üst katmanla çok benzediği için daha önce tespit edilemedi
    Thanh-Son Pham, bu katmanın bugüne kadar tespit edilememesini ise bir üst katmanla çok benzemesine bağlıyor. Sismolog, metal olduğunu düşündükleri çekirdeğin kabuğunda ise oldukça fazla miktarda demir-nikel alaşımı bulunduğunu da sözlerine ekliyor. Araştırmacılar ayrıca kullandıkları titreşim dalgalarının, bu yeni çekirdeğin 'anizotropik' bir yapıya sahip olduğunu gösterdiğini de belirtiyor. Bu bilimsel terim, bir maddenin yaklaşıldığı açıya bağlı olarak farklı özelliklere sahip olması şeklinde tanımlanıyor. Anizotropiyi açıklamak için bir odun parçasını örnek veren bilim insanları, parçayı damarları yönünde vurarak kolayca kırmakla damarlara dik yönde vurarak kırmaktan daha kolay olması şeklinde açıklıyor. Bu yapı sayesinde araştırmacılar, sismik dalgaların farklı yönlerde ne kadar hızlı ilerlediğine bakarak en içteki çekirdeğin bu dalgaların hızını, üzerindeki katmandan, farklı şekilde değiştirdiğini gözlemledi. Bu hız farkı da yeni bir katmanın tespit edilebilmesini sağladı.
    Kaynak: EuroNews

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu