YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Mart 2022

Türkiye’nin ilk İklim Şûrası’nda neler oldu

  • Dünyayı tehdit eden iklim değişikliğiyle mücadeleyi merkezine alan, Türkiye’nin ilk İklim Şûrası, ülkemizin 100 yılını şekillendirecek önerilere imza attı.

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Konya’da, Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen Türkiye'nin ilk İklim Şûrası, dünyayı tehdit eden iklim değişikliğiyle mücadeleyi merkezine alan, Türkiye’nin 100 yılını şekillendirecek önerilere imza attı. Bakan Murat Kurum, ilk İklim Şûrası'nı, bilim insanlarından çiftçilere, kamu kurumları ve özel sektörden sivil toplum kuruluşlarına, yerel yönetimlerden iklim elçilerine kadar seçkin bir toplulukla gerçekleştirdiklerini dile getirdi. İklim Şûrası'nda ‘yeşil kalkınma’ ile ‘2053 net sıfır emisyon’ hedeflerine ve ulusal katkı beyanının düzenlenmesine ilişkin bilimsel müzakereler yürüttüklerini anlatan Murat Kurum, “Bir yandan ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasını sağlayacak konular konuşulurken diğer yandan sera gazı azaltımını tüm sektörlerde sağlamak, iklim değişikliğine uyum politikalarını belirlemek, bilim ve teknoloji, yeşil finansman ve karbon fiyatlama, yerel yönetimler, göç, adil geçiş ve sosyal politikalar gibi başlıkları masaya yatıran 7 ayrı komisyonumuz, çalışmalarını son derece başarılı bir şekilde tamamladı" diye konuştu.

    “Tüm dünya için referans olacak”
    İklim Şurası’nda, iklim değişikliğiyle mücadeleye ve yeşil kalkınma hamlesine dair çok önemli kararlar alarak yepyeni projeksiyonlar oluşturduklarını kaydeden Murat Kurum, sonuç bildirgesini de bu projeksiyonlara uygun şekilde hazırladıklarını kaydetti. Kurum şunları söyledi: "Şûra, yenilenebilir enerji kaynaklarının artırılması, enerji verimliliğinin sağlanması ve fosil yakıtların azaltılması için bir yol haritası olacak. Alternatif yakıtları ve akıllı ulaşım sistemleriyle ülkemizde temiz ulaşım ağını yaygınlaştırmak için bizlere bir plan sunacak. Sanayide sürdürülebilir üretim ve tüketim sistemlerinin, alternatif emisyon azaltım yöntemlerinin uygulanması için kılavuz olacak. Suyun verimli kullanılması, iklim dostu akıllı tarım teknolojilerinin geliştirilmesinde belirleyici bir belge olacak. İklim değişikliği kaynaklı afetlere karşı tehlike, risk yönetimi, sigorta ve finans sistemlerinin güçlendirilmesi; doğal alanların korunması, bozulmuş ekosistemlerin iyileştirilmesine yönelik çözümler için bir başvuru kaynağı olacak. Düşük karbonlu üretime ulaşmak için karbon tutma teknolojilerinin, enerji verimliliği sağlayan yüksek performanslı inovatif malzeme tasarımlarının geliştirilmesi için akademimize, iş dünyamıza bir yöntem sunacak. Ben inanıyorum ki bu çalışmalar, bütün dünya için birer referans olacak. İklim Şurası sonuç bildirgesi Türkiye’nin sözünü yükselterek etkisini küresel düzeyde hissettirmesini sağlayacak, yeşil kalkınma yolunda liderliğini hızlandıracak ve inancını pekiştirecek.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu