17.11.2007 Zaman
Manavgat Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, 8 Temmuz'ta Bucakşıhlar köyü, Oymapınar ile 25 Ağustos'taTaşağıl beldesi Burmahan köyünde çıkan yangında toplam bin hektar ormanlık alanın yandığını söyledi.
Yangın sonrası yanan ormanlık alanların yeniden yeşillendirilmesi için Manavgat'taki çevreci ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte 'yaşanılabilir bir gelecek için bir fidan da siz dikin' kampanyası başlattıklarını belirten Kaymakam Kasım Fikret Dayıoğlu, TEMA Vakfı ve Orman İşletme Müdürlüğü'nün gayretleri ile bugüne kadar 95 bin YTL para topladıklarını ifade etti. Orman İşletme Müdürlüğü bünyesinde kurulan Fidan Dikme Tertipleme Komitesi yanan ormanlık alanların hızlı bir şekilde ağaçlandırılması ve kampanyaya katılımı arttırmak için Manavgat'ın Çolaklı beldesi Clup Grand Side Hotel'de akşam yemeği ve kokteyl verdi.
Turizm şehrinde 3 aydır yürüttükleri kampanya ile ilgili yemekte bir konuşma yapan Kaymakam Kasım Fikret Dayıoğlu, yazın Manavgat'ta Bucakşıhlar köyünde 527 hektar, Oymapınar beldesinde 9 hektar ve Burmahan köyünde 464 hektar ormanlık alanın yandığını kaydetti. Kaymakam Kasım Fikret Dayıoğlu, "Yanan ormanlarımızla bir anlamda Manavgat'ın ciğerleri yandı. Yangın sonrası ağaçlandırma çalışmalarının bir an önce yapılması için kampanya başlattık. Maalesef bu gibi durumlarda her kes bir işin yapılmasını devletten bekliyor. Devlet halk işbirliği ile yürüttüğümüz kampanyamızla 3 yılda yapılacak çalışmayı bir yılda bitirmek istiyoruz. Kampanyamızın sloganınında belirttiğimiz gibi 'Manavgat'ta ormanlarımız yandı, çocuklarımızın geleceğini yakmayalım' diyoruz. Geleceğimizin yanmaması için Manavgat'ta yaşayan her bireyin kendi imkanları doğrultusunda destek olmasını istiyoruz. İnsanoğlunun gelecek kuşaklara bırakacağı en değerli doğal zenginliği ormanları ve kültürel varlığıdır. Gelecek kuşaklara bırakacağımız en kıymetli hazinemiz ormanlarımızdır. Ormanlar insanlığın doğal varlık mirasıdır. " diye konuştu.
Kasım Fikret Dayıoğlu, konuşmasının ardından TEMA Vakfı ilköğretim okulları arası yaptığı 'insan ve doğa' isimli resim yarışmasında dereceye giren 8 öğrenciye değişik hediyelerle 200 YTL para verdi.
Öte yandan Orman İşletme Müdürü Mümin Ahmet Çoban, Bilkent ve ODTÜ üniversitelerinin Çevre ve Orman Bakanlığı işbirliği ile 6 gözetleme kulesinden Manavgat'ta ormanların 24 saat gözetlendiğini söyledi. Gözetlemenin yanısıra Bilkent Üniveristesi Teknoloji Klübü öğrencilerinin 4 değişik alana kurdukları kamera sistemi ile ormanlık alanlardan her zaman dakika dakika görüntü aldıklarını belirten Müdür Mümin Ahmet Çoban, aldıkları kamera görüntülerini anında Çevre ve Orman Bakanlığı'na ilettiklerini söyledi. Müdür Çoban, " Yanan ormanlık alanların yeşillendirlme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Şu anda 150 hektar ormanlık alanın düzenleme ve tesviye çalışması tamamlandı. Şubat ve mart ayında modern tekniklerle tohumlama çalışmasına başlayacağız. Manavgat'ta ilk ağaçlandırma çalışmasını Bucakşıhlar köyünde yapacağız. 150 hektar yanan ormanlık alanın düzenleme çalışması için 40 bin YTL harcandı. Bu parayı da Çolaklı belediyesi karşıladı." diye konuştu.
Yemeğe Manavgat Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Ilıca beldesi belediye başkanı Rafet Ünal, Side belediye başkanı Osman Delikkulak, Kızılot belediye başkanı Mustafa Keçer, Taşağıl beldesi belediye başkanı Şakir Ergin, Çolaklı belediye başkanı Hasan Coşkun, Jandarma Komutanı Binbaşı Haluk Ziya Namlı, Emniyet Müdürü Hakan Kırca, Orman İşletme Müdürü Mümin Ahmet Çoban, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Başkanı Dr. Şükrü Vural, TEMA Vakfı Manavgat Şube Başkanı S. Şenay Malbora, AK Parti Manavgat ilçe Başkanı Cemil Yiğit, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çevreci kuruluşlar katıldı.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=614454
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim değişikliğinin hava kirliliğine etkileri üzerine yapılan bir araştırma, 2100 yılına kadar 30...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013