YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Haziran 2021

Büyük Set Resifi korunmalı

  • İklim krizinin etkileri nedeniyle ilk kez bir doğal dünya mirası alanı ‘tehlike altında’ listesine alınabilir.

    Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dünyanın en büyük mercan kayalığı sisteminin gelecek ay yapılacak dünya mirası komitesi toplantısında listeye alınması gerektiğini belirtiyor. Öneri, Avustralya hükümetinde tartışmaya yol açtı. Komite tavsiyeye uyarsa uzmanlar, iklim krizinin etkileri nedeniyle ilk kez bir doğal dünya mirası alanının ‘tehlike altında’ listesine alınacağını söyledi. Küresel ısınma, okyanus sıcaklıklarını daha da yükseltti ve 2015 yılında komite tarafından en son değerlendirilmesinden bu yana 2300 km’lik resifte üç toplu ağarma (bleaching) olayına neden oldu. Ülkenin Çevre Bakanı Sussan Ley, hükümetin tavsiyeye ‘şiddetle karşı çıkacağını’ söyledi. Küresel simgeler olan dünya mirası alanlarında ‘tehlikede’ listeleri genellikle silahlı çatışma, savaş, kirlilik, kaçak avlanma ve kontrolsüz kentleşmenin etkileri sonrasında öneriliyor.

    16 Temmuz’da taslak tavsiye değerlendirilecek
    UNESCO raporunda, eyalet ve federal hükümetlerin çabalarına ve başarılarına rağmen, su kalitesini iyileştirmeye yönelik temel hedeflere ulaşılamadığı da belirtildi. Raporda, “Plan, özellikle iklim değişikliğinin etkileriyle acilen mücadeleye, aynı zamanda su kalitesini iyileştirme ve arazi yönetimi önlemlerini hızlandırmaya yönelik daha güçlü ve net taahhütler gerektiriyor” ifadesi yer alıyor. Avustralyalı yetkililer, bir hafta önce UNESCO’nun resifin ‘tehlike altında’ listesine alınmasını tavsiye etmeyeceği konusunda güvence verildiğini belirttiler. Hükümet, Çin’in son tavsiyede rol oynamış olabileceğinden şüpheleniyor. Çin, Dünya Mirası Komitesi’ne başkanlık edecek ve 16 Temmuz’da taslak tavsiyenin değerlendirileceği bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

    İklim değişikliği en büyük tehdit
    Sussan Ley, iklim değişikliğinin resif için en büyük tehdit olduğunu ancak dünya mirası komitesinin iklim değişikliği hakkında ‘bir noktaya değinebilecek özelliğe sahip’ bir ‘forum’ olmadığını söyledi. Ley, “Prosedürlere uyulmadığında ve süreç tepetaklak edilerek yetkililerimin aldığı güvenceler son anda alt üst edildiğinde, bunun siyasetten başka bir şey olmadığı sonucuna varabilirsiniz” dedi. UNESCO ayrıca, Queensland ve federal hükümetlerden resifi korumak için yeni adımları özetleyen bir raporu Şubat 2022’ye kadar sunmalarını isteyerek ‘ıslah edici önlemler’ geliştirmek için bir izleme misyonunun başlatılmasını tavsiye ediyor. Koruma grupları WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı)-Avustralya ve Avustralya Deniz Koruma Derneği, resif kararından önce komite üyelerine lobi yaparak, Avustralya’ya seragazı emisyonlarını azaltmak için daha güçlü adımlar atması için baskı yapmalarını istedi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu