YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Ekim 2020

Biyoçeşitlilik Zirvesi bekleneni vermedi

  • Birleşmiş Milletler çatısı altında sanal olarak düzenlenen Biyoçeşitlilik Zirvesi’nden beklenti büyüktü. Zirvede tüm gözler Çin’in ortaya koyacağı planlardaydı fakat beklenen olmadı. Çin somut bir plan ortaya koymadı.

    Dünya liderlerinin biyolojik çeşitlilik krizini tartışmak için bir araya geldiği Biyoçeşitlilik Zirvesi, 30 Eylül’de Birleşmiş Milletler çatısı altında sanal olarak düzenlendi. Açılış konuşmasını BM genel sekreteri António Guterres, Galler Prensi Prens Charles ve Çin Başkanı Xi Jinping’in gerçekleştirdiği zirvede dünya liderleri video yoluyla katılım sağladı. Dünyanın en yüksek karbon salımını gerçekleştiren Çin’in somut bir eylem planı sunmaması zirvenin en önemli hayal kırıklığını oluşturdu. ABD ve Avustralya ise zirveye katılmadı.

    Zirveden notlar şöyle…
    • Çin Başkanı Xi Jinping, ekonomik kalkınmanın çevreyi korurken gerçekleşebileceğini ve insanların doğayla uyumlu bir şekilde yaşayabilmelerinin mümkün olduğunu söyledi. Biyoçeşitlilik kaybını durdurmak için yeni bir çerçeve sunmak amacıyla Mayıs 2021’de yapılması planlanan Kumming’teki biyoçeşitlilik görüşmesine değinen Jinping; “Dünyayı güzel bir yer haline getirme sorumluluğu hepimizin” ifadelerini kullandı. Ancak, bu konuda yapmayı taahhüt ettikleri herhangi somut bir planın varlığından söz etmedi.
    • Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro da yaptığı video konuşmasında, Amazonlar konusunda ‘uluslararası bir açgözlülük’ olduğunu söyledi. Ülkelerin doğal kaynaklarını kullanma hakkı olduğu konusunda ısrar eden Bolsonaro, “Brezilya topraklarındaki muazzam kaynak zenginliğiyle tam da bunu yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.
    • Brezilya Devlet Başkanı, geçtiğimiz hafta BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada da yangınlar için Amazon yerlilerini suçlamıştı. Yangınlara yerlilerin sebep olduğunu iddia eden Brezilya Başkanı dünyanın en gelişmiş çevre mevzuatına sahip olduklarını da savunmuştu.
    • Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da konuşmasında; “Tarihi mesuliyetimiz yok denecek kadar az olmasına rağmen iklim değişikliği ile mücadelede en ön saflarda yer alıyoruz” dedi.
    • Katılımcı ülkeler arasında somut planlarından söz edenler de oldu. Örneğin İspanya Başbakanı Pedro Sanchez konuşmasında, insan ve doğa arasındaki ilişkiyi iyileştirmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Sanchez, üç temel noktadan oluşan planlarını şu şekilde aktardı: ‘2030 yılına kadar kara ve denizin yüzde 30’unu korumak, bozulmuş arazinin yüzde 15’ini restore etmek ve insanlar, bitkiler, hayvanlar ile çevreleri arasındaki yakın bağı tanıyan ‘tek sağlık ilkesi’ni benimsemek.’
    • Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise biyoçeşitliliğin korunması amacıyla Mayıs 2019’da Avrupa Birliği Biyolojik Çeşitlilik Stratejisi’ni benimsediklerini hatırlattı. 2030 yılına dair planlama hakkında detayları paylaşan von der Leyen, strateji doğrultusunda kara ve denizlerin sürdürülebilir olmayan kullanımı, doğal varlıkların aşırı kullanımı ve küresel ısınma ile mücadele edeceklerini belirtti.

    Kaynak: Yeşil Gazete




Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu