YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Ağustos 2020

Grönland eriyor

  • Küresel ısınmanın etkilerinin en şiddetli biçimde hissedildiği Grönland'da buz örtüsünde görülen erimenin artık geri döndürülemez bir noktada olduğu açıklandı. Grönland'da buz tabakasının 223 milyar tonu Temmuz 2019'da eridi.

    Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük adası olan, yüzde 81’i buzla kaplı Grönland, insan kaynaklı iklim değişikliğini en sert hisseden bölgelerin başında geliyor. CNN'in haberine göre; sonuçları ‘Communications Earth and Environment’ dergisinde yayımlanan bir araştırma, Grönland'ın geçen yıl 532 milyar ton buz tabakası kaybettiğini, 223 milyar tonunun ise sadece Temmuz 2019'da eridiğini ortaya koydu.

    Yükselen hava sıcaklıkları etkili oldu

    Bilim insanları Grönland için 2019 yılında rekor bir kaybın kayıt altına alındığını ifade ederek bunun, sürekli yükselen hava sıcaklıklarıyla kar yağışındaki düşüş, ılık atmosfer ve bulutsuz gökyüzü koşullarının bir sonucu olduğunu dile getirdi. Karbondioksit seviyelerini azaltmanın, gelecekte aşırı buzul erimesinin önüne geçmenin ve küresel ısınmayı yavaşlatmanın tek ümit edilen yolu olduğu düşünülüyor. Uzmanlar, Grönland'daki buzul kaybının 2003-2016'da yılda 255 milyar ton civarında ölçüldüğüne, 2017 ve 2018'in, 2003-2019 döneminde en az buzul kaybının yaşandığı yıllar olduğuna işaret etti.

    300 milyon kişi evini kaybedebilir

    Antarktika'dan sonra ‘Dünyanın en büyük ikinci buzul tabakası’na sahip bölgesi olan Grönland'da yaz aylarında eriyen buzullar, her yıl deniz suyu seviyelerindeki milimetrelik artışa katkıda bulunuyor. Deniz suyu seviyelerinin yüzyılın sonunda yaklaşık 1 metre yükselmesi öngörülüyor. Bazı projeksiyonlar, bu yükselme nedeniyle gelecek 30 yılda 300 milyon kişinin evlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabileceğini ortaya koyuyor.

    Telafi edilemez noktaya gelindi

    Amerika Birleşik Devletleri'nde Ohio Üniversitesi'nin hazırladığı rapor, Grönland'da buz örtüsünde gerçekleşen ki erimenin artık geri döndürülemez bir noktada olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar, küresel ısınma bugün sona erecek olsa bile, kar yağışlarının artık kaybedilen buzulları telafi edemediğini belirtti. Uzmanlar, iklim değişikliğinin 2000'li yıllarla birlikte kazandığı ivmenin ardından, artık buzul erimesinin yılda 500 milyar tona çıktığı ve yerinin karla doldurulamaz bir noktaya ulaştığını belirtiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu