YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Ağustos 2020

Dünyayı yeniden şekillendirmenin tam zamanı

  • Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, yeni Covid-19 BM politika özetini tanıttı. Guterres, “Şimdi daha güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir şehirler inşa etme şansımız var. Kentsel dünyayı yeniden düşünme ve şekillendirmenin tam zamanı" dedi.

    Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, COVID-19 (koronavirüs) salgını boyunca hükümetlerin ve kamuoyunun dikkatini, sürdürülebilirlik ilkeleriyle örtüşen politikalara çekmek için birbiri ardına birçok dikkat çekici açıklama yaptı. Guterres yaptığı son açıklamada, salgının merkezinde kentlerin yer aldığını belirterek, kentsel dünyayı yeniden düşünme ve şekillendirmenin tam zamanı olduğunu vurguladı.


    Şimdi salgına uyum sağlama zamanı

    António Guterres, ‘Kentsel Dünya’da COVID-19 Politika Özeti’ni tanıttığı video mesajında, şimdi yaşadığımız ve gelecekte yaşanabilecek salgınların gerçeğine uyum sağlamanın zamanı olduğunu söyleyerek; “Şimdi daha güçlü, kapsayıcı ve sürdürülebilir şehirler inşa ederek eskisinden daha iyi şekilde toparlanma şansımız var” ifadesini kullandı. Koronavirüs vakalarının yüzde 90’ının kentlerde görüldüğünü belirten Guterres şöyle devam etti: “Şehirler bu krizi en derinden hissediyor. Birçoğunda sağlık sistemleri, su sistemleri ve sanitasyon (dezenfeksiyon) hizmetleri zorlanıyor ve diğer sorunlarla karşılaşılıyor. Bu da, özellikle kökleri derinlere giden eşitsizliklerin salgın tarafından açığa çıkarıldığı yoksul bölgelerde görülüyor.”


    ‘İnsanlığın iyi yüzünü görüyoruz’

    Kentsel Dünya’da COVID-19 Politika Özeti raporu, kentlerdeki yoğunluğun virüsün daha fazla bulaşmasına neden olduğu yönünde bir ilişki olmadığını vurguluyor. Rapor ayrıca virüse karşı savunmasız kalma nedeninin kentlerin içinde ve çevresinde insanların nasıl yaşadığı, çalıştığı ve seyahat ettiği ile alakalı olduğunu belirtiyor. Mesajında şehirlerin olağanüstü bir dayanışma ve güce ev sahipliği yaptığını da söyleyen Guterres, “Yabancılar birbirine yardım ediyor, sokaklar temel hizmet çalışanlarına destekle çınlıyor, yerel işletmeler hayat kurtaran yardımlarda bulunuyor. İnsanlığın en iyi yüzünü görüyoruz” dedi. Şehirlere; salgına yanıt verirken ve toparlanma için çalışırken, toplumların, insanlığın inovasyon gücünün ve yaratıcılığının merkezleri olarak bakıldığını ifade eden Guterres, “Bugün şehir yaşamımızı, ilişkilerimizi yeniden düzenleme ve şehirleri yeniden inşa etme fırsatına sahibiz” diye konuştu.


    Korunmasız kesimler önceliklendirilmeli

    Kentsel Dünya’da COVID-19 Politika Özeti, başlıca üç kentsel öneri sunuyor. António Guterres bunlardan birincisini, salgına verilen yanıtın tüm aşamalarında eşitsizlikler ve uzun vadeli kalkınma açıklarıyla mücadele edilmesi ve sosyal bütünlüğün korunmasını sağlamak olarak açıkladı. “Şehirlerimizdeki en korunmasız kesimlere öncelik vermeliyiz. Buna, herkes için güvenli barınma ve evsizlere acil barınak da dahil. Su ve sıhhi koşullara erişim de hayati” diyen Guterres birçok şehirde kamu hizmetlerinin, özellikle de gayri resmi yerleşim alanlarındaki yetersizliğin üzerinde acil olarak durulması gerektiğini vurguladı. Guterres dünya kentsel nüfusunun yaklaşık dörtte birinin gecekondularda yaşadığını hatırlattı.


    Yerel yönetimler güçlendirilmeli

    Raporun ikinci önerisinin; yerel yönetimlerin kapasitelerinin güçlendirilmesi olduğunu kaydeden genel sekreter şöyle konuştu: “Bunun için kararlı adımlar, yerel ve merkezi makamlar arasında daha derin iş birliği gerekir. Teşvik paketleri ve diğer yardımlar ihtiyaca göre belirlenen yanıtları ve yerel yönetim kapasitesini geliştirmeyi desteklemeli.”


    Yeşil çözümler artırılmalı

    Yeşil, güçlü ve kapsayıcı çözümlerle ekonomik toparlanmayı sağlamanın raporda yer verilen üçüncü öneri olduğunu belirten António Guterres, “Birçok şehir yeni bisiklet yolları ve yaya alanları oluşturdu. Böylece kamusal alanlar yeniden kazanılıyor, hareketlilik, güvenlik ve hava kalitesi iyileştiriliyor” dedi. Ekolojik dönüşüm ve istihdam yaratılması üzerine odaklanılarak teşvik paketleri sayesinde büyümenin düşük karbonlu bir yola çekilebileceğini, böylelikle Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın ileri götürülebileceğini kaydeden Guterres sözlerini şöyle tamamladı: “Salgın nedeniyle uzaktan çalışmaya bu kadar hızlı uyum sağlanması, toplumların, birden ortaya çıkan tehditlere karşı durabilmek için hızla dönüşüm gösterebileceğini ortaya koydu. Şehirleri dönüştürmek ve iklim ile çevre kirliliği krizlerine çözüm bulmak için aynı hızla ve kararlılıkla harekete geçmeliyiz.”

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu